Reersø IT-klub logoReersø-projektet - fra Gravlund til Gates
INTRO| PROJEKT "FRA GRAVLUND TIL GATES"| MEDLEMMER| SPONSORER| LINKS| BESØG REERSØ
VELKOMMEN 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 I REERSØ IT-KLUB !

Reersø IT-klub 2002
Startside
Arrangementer
Kluboplysninger
Chathytte
Nørd sange
IT Humor


NYHEDER og PROTOKOL
... lidt om hvad vi hidtil har bedrevet.

Se også år 1999, 2000 og 2002 

2001

Julefest

13.12.01:  Klubben holdt i aften sin juleafslutning med deltagelse af medlemmer og venner. Takket være kyndig planlægning og koordinering, udført af vores program- og aktivitetsgruppe , kunne vi kl. 18.00 sætte os til bord med tilhørende overdådig og velkomponeret julebuffet. Buffet'en var sammensat af lækkerier som det var aftalt med de enkelte deltagerne at medbringe.
Til lejligheden var der trykt en lille folder med gamle og nye julesange. Desuden oplevede vi improviseret solooptræden af bl.a. Olivier og Nigel som opførte sange på indfødt fransk og engelsk.
Formand Erlings juletale indeholdt et resume af 2001, som har været et særdeles aktivt klubår. Ikke mindst for fundrising-gruppen, som skaffede sponsorer til klubbens multimedieudstyr. Erling takkede medlemmerne for vedvarende støtte og engagement, og udtrykte envidere ønsker om klubbens videre fremgang, til gavn for medlemmerne og det omgivende samfund. 

En aften med Webhulens Lotte-mor
27.11.01:  Lise-Lotte Gerding - aftenens
inviterede hovedperson - førte os en tur gennem sine tiltalende websteder. Bl.a. www.webhulen.dk, som er populære for både voksne og børn. Webstedet tilpasses årets højtider. Netop nu oser Webhulen af jul, julebagværk, julegløgg, julens postkort, samt print og mal for de mindste, Bedstes Jul, traditioner, julenoveller, julefortællinger og meget mere.
På et andet af webstederne www.fyldepennen.dk præsenteres forfattere og deres værker. Der er også brevkasse og dagbøger, hvor brugerne lufter deres glæder og sorger, og hvor redaktører kan spørges om gode råd.
Hobbykunstnere har også mulighed for at få præsenteret deres arbejder i tekst og billeder!  
Lise-Lotte, bedre kendt under navnet Lotte-mor, står også bag Danske ICQ-Venner www.icqvenner.dk.
Hendes websteder er gode eksempler på, at Internettet kan bruges til at fremme forståelse og socialt sammenhold på kryds og tværs af alle skel.
Lise-Lotte Gerding formår at få sine websteder til at udstråle varme, intimitet, og engagement - som hun også betog os med, under hendes charmerende talkshow i aften.
............
Vi nåede i aften også at udveksle erfaringer om den verserende virus: W32.Badtrans.B@MM.
Vi var omkring følgende nyttige links:
Instruktioner til komplet fjernelse af bagdørsfiler mv. fra BADTRANS: www.symantec.com
Alternativt e-postprogram PEGASUS: http://www.pmail.com
Nyhedsgruppen om virus: dk.edb.sikkerhed.virus
WEBMAIL: www.eoffice.dk
Flemming Kjærulff oplyste, at han som bruger af YahooMail aldrig har haft problemer med virus: http://yahoo.com
Og så nød vi lækkert hjemmebag i kaffepausen.
Hvem havde mon bagt? Jovist, det havde Maja. Igen! Igen!!
.............
NB: Vi prøver efter nytår noget nyt! Vi deltager i en konkurrence i billedbehandling hvor vi hver især har mulighed for at vinde en præmie på 20.000 kr. Undervejs vil vi blive meget dygtigere til billedbehandling. Medlemmerne opfordres til at bestille den gratis CD-rom som tilbydes på adressen:
http://www.hp-hjemme.dk/billedverden
På denne CD-rom ligger det billedbehandlingsprogram, og andre oplysninger, som vi alle skal bruge til løsning af opgaverne.

Erik og inkaerne
27.11.01: Et halvthundrede gæster mødte i aften op til Erik Olsens fremvisning af sin digitalvideo "Peru og inkaerne".
De fremmødte kunne glæde sig over de flotte scenerier og ufattelige oldtidsbygningsværker. Videoen var med lyd, som Erik supplerede live med sine muntre kommentarer og forklaringer.
Rigtig flot! En aften hvor vi ikke fordybede os i IT, men bare nød, at vi med IT-klubbens digitalprojektor og 100 tommer filmlærred, også kan lave spændende biograf-forestillinger!

Vidensøgning i Newsgroups
15.11.01: Med udgangspunkt i introduktionssiden til danske nyhedsgrupper, www.usenet.dk , viste Birte Christoffersen os hvordan man i Outlook Express kan åbne konto til abonnement på nyhedsgrupper, på newsserver news.inet.tele.dk.
En nyhedsgruppe (newsgroup) er en elektronisk opslagstavle, hvor man kan læse opslag (indlæg) andre har lavet, og selv lave indlæg eller svare på andres indlæg.
Birte deltager aktivt i nyhedsgrupperne som deltager i diskussioner, bl.a. vedrørende vedligeholdelse og opgraderinger af computere.
Endvidere kommer Birte i kontakt med folk på nyhedsgrupperne som deler hendes interesse for katte.
Apropos katte kom vi også omkring søgning af billeder på nettet, hvor den nye billedsøgningsfacillitet på søgemaskinen, Google, viser sig helt suveræn.
Google findes under 'Søgemaskiner' på IT-klubbens hjemmesides åbningsside
www.reersoe.dk/itklub.html. Når man f.eks. søger på "haleløse katte" finder søgemaskinen straks frem til billedet www.reersoe.dk/it_dias7p2.html af haleløse katte, fra IT-klubbens diasshow.
Maja Hansen modtog i aften en lille opmærksomhed fra vores klub i anledning af hendes og Thorkilds guldbryllup, - og i kaffepausen nød vi Maja's lækre hjemmebag.

I disse virustider v/Torben Danø
1.11.01:   I disse virustider er det for letsindigt at gemme alt på harddiskens c-drev. Man kommer let ud for at skulle formatere (rense) sit  C-drev for infektioner, og derved mister man alle data man har gemt på sin harddisk. Det er derfor en god ide at  opdele (partionere) harddisken, så man får yderligere drev at lagre sine tekst- og billedfiler på.
Torben Danø demonstrerede F-disk, og opdeling i drev c, d og e.
Torben viste os endvidere en video om udskiftning af CPU og harddisk, ligesom han demonstrerede installation af 
PC SUIT 2001, som kan være et alternativ til MS Word officepakke. 
Programmet kan hentes gratis fra nettet, men det fylder 14 MB, så med et langsomt modem kan det tage flere timer at downloade.
Inden kaffepausen mødte Munthes fru Tove op med lækre hjemmegjorte flødeskumskager - uhmmm!
En meget lærerig og hyggelig aften.  

Hvad gør man ved 'røde øjne'?
18.10.01:   Under aftenens indledende klubmeddelelser kom formanden ind på forrige weekends Global Learn Day , som han  oplevet som et gennembrud i indenfor webbaserede  konferencer og fjernundervisning. Global Learn Day Et 1-døgns arrangement, hvor alle på kloden kunne følge forelæsninger og indlæg i realtid (live), samt selv deltage i virtuelle konferencer - og i særlige virtuelle studierum. Under det 24-timers non-stop program blev der - synkront med solens bane omkring jorden - stillet om til forelæsere, som opholdt sig i deres respektive lande. Adobe PhotoshopInternet-brugere havde således mulighed for at opleve Global Learn Day , som en spændende jordomrejse, hvor man undervejs blev orienteret om den nyeste udvikling forskellige steder i verden. Klubaftenen var dernæst helliget indføring i digital billedebehandling. Vi gennemgik bl.a. krav til DPI-værdier for scannere og printere, samt metoder til at 'redde' et mislykket fotografi ved brug af gængse værktøjer i et billedbehandlingsprogram. Herunder partiel farvekorrektion af "røde øjne".


Udflugt til venskabsklubben HIT i Holbæk
04.10.01:  Denne aften var vi på besøg i Holbæk IT-Klub, HIT,
www.pcklub.dk, som har lokale i AOF's pc-udstyrede skolebygning, Roedsgade 10.
HIT's formand, John Quis, bød os velkommen og briefede indledningsvis lidt om klubbens historie.
HIT's  medlemmer mødes ugentligt og engagerer sig i
emner der rør sig i IT-verdenen. Klubben lægger vægt på socialt samvær, samt på lærerige og interessante diskussioner.
Aldersgennemsnittet hos HIT er nogenlunde som hos RIK.
Aftenen bød på indføring i håndtering af grafikformaterne GIF og JPG, i forbindelse med design af hjemmesider. Herunder demonstration af billedbehandling i programmet Photoshop
Vi fik demonstreret hvordan en figur opbygges 'lag på lag', og hvordan man med værktøjer i Photoshop kan lave bl.a. skygge- og 3D-effekter. John Quis demonstrerede endvidere hvordan
man undgår at få flossede kanter på illustrationer man lægger på hjemmesider. Han understøttede sin præsentation med
øvelseseksempler på websiden
http://home1.inet.tele.dk/quis/billede/
Vi aftalte fremover at holde nær kontakt, og at HIT kommer
på besøg hos os en gang i begyndelsen af 2002. Ligeledes vil vi blive inviteret til et 'åbent arrangement' som HIT har under forberedelse. Endelig vil vi sammen forberede et særligt HIT-RIK træf med voicechat i vores chathytte.

Sådan laver man et flot forenings-websted!
20.09.01: Folmer Jensen, Dalby, var indbudt som aftenens gæst i egenskab af webmaster og redaktør for Vinde Helsinge Gymnastik & Ungdomsforenings hjemmesiden www.vindehelsinge.dk.
Folmer gennemgik web-projektets faser, fra definition af formål og målgruppe, til krav om opbygning og funktionalitet.
Endvidere fik vi indblik i en række designmæssige overvejelser og detaljer, samt idéer om hjemmesidens videre udvikling.
Som vi alle kan se, er resultatet af anstengelserne blevet en
særdeles flot, stilren, veldisponeret og brugervenlig foreningsside.
Hjemmesiden indeholder også et stort billedarkiv fra foreningens talrige arrangementer indenfor gymnastik, friluftsliv og dilettant.
Jo, den hjemmeside kan Vinde Helsinge, og Folmer, godt være
stolte af!
Af tidnød lod vi programpunktet om scanning og billedbehandlig udgå. Dette punkt flyttes derfor til 18. oktober. Næstkommende klubaften 4. oktober tager vi på udflugt, og besøger HIT , vores ny venskabsklub i Holbæk.  

Klubbens chatroom berørt af terror i USA
13.09.01: Som en følge af gårsdagen terrorangreb i USA er der opstået et akut behov for adgang til voice-chatrooms, hvor berørte fra hele verden kan tale sammen via Internettet. Da det er offentligt kendt, at Reersø IT-klubs chathytte er udstyret med  voicechat,  er der fra i dag indført beskyttet adgang, via særligt password.
Klubbens voice-chatroom står således, ind til videre, til  rådighed specielt for personer med påtrængende behov for kommunikation, som følge af tragedien i går. Se
pressemeddelelse. Klubbens eget træf i chathytten torsdag aften er aflyst af samme grund.

Lyd, ICQ og mapper

06.09.01:  Vi startede aftenen med en lille karaoke-demo, understøtter af god lyd fra Erik Olsens nyerhvervelse: Et Altec-Lancer 3-Piece System med subwoofer. Jovist, det lød lige så godt som det tager sig ud (- se billedet). Sættet fungerede også udmærket fra lydudgangen på klubbens digital-projektor.
Efter en gennemgang af lidt teori om pc'ens  lagringsmedier gik vi i gang med øvelser i alskens håndtering af mapper og dokumenter. Efter kaffepausen forsøgte formanden sig med en introduktion til
ICQ , og efter en del anstrengelser lykkedes ham omsider, at få oprettet en kontakt til Torben Danø, som lykkeligvis sad online, i Slagelse. Efter flere medlemmers mening ville  ICQ være tiltrækkende for flere, hvis brugerne af systemet også kunne tale sammen.        

Start på vintersæson

23.08.01:  Formanden indledte med en orientering om sæsonens planlagte aktiviteter. Herunder arrangementer med indbudte gæster, og fællesarrangementer med lokale foreninger samt med Holbæk IT-klub.
Flemming Kjærulff orienterede om foreløbige idéer fra programgruppen og opfordrede medlemmerne til selv at lægge sedler i programgruppens forslagskasse. Det fremgik i øvrigt af Flemmings indlæg, at flere af vore medlemmerne føler behov for en repetition af en række emner på et alment brugerniveau.
Erik Olsen bad derefter om ordet for at udtrykke begejstring for den formidable høje billedkvalitet som klubbens nye multimedieudstyr leverer på filmlærredet. Han rettede endvidere en varm tak til de af klubbens medlemmer som har udført et stort stykke arbejde for at fremskaffe de fornødne økonomiske midler til indkøb af udstyret.
Med henblik på kommende træf i klubbens 'chathytte' fremviste Erling et nyt web-baseret konferencerum (VoiceCafé), stillet gratis til rådighed af
CYBERLING.DK, som nu er tilgængelig via www.reersoe.dk/chathytten.html.
I kaffepausen benyttede Erik lejligheden til at afprøve sit videokamera, koblet til klubbens digitalprojektor. Det fungerede perfekt, og vi kunne nyde lidt fra en flot videofilm som Erik har optaget under en Peru-rejse. Efter et lille kig ind i diverse drev og mapper, beliggende i klubbens nye notebook-computer, førte Torben Danø os gennem en programinstallation for Norton Antivirus 2001. Vi havde denne aften gæster fra Mulllerup og Kirke Helsinge. Forhåbendtlig artede vi os pænt nok til at vi ser dem igen, som nye medlemmer.  

Picnic
21.06.01:
Vi afsluttede sæsonen med en afslappet picnic ved
Fårehuset. Vejret artede sig i begyndelsen, så vi kunne nyde den medbragte mad under åben himmel. Picnic ved fårehyttenMen da vi nåede til kaffen brød en byge løs.
Vi rykkede derfor sammen om bjælkebord og levende lys, inde i Fårehuset. Her tilbragte vi et par hyggelige timer under livlig snakken (om alt andet end computere),  med udkig til en stemningsfuld solnedgang over Reersø.

Raggens online-galleri med 80 skulpturer.
14.06.01: Skulptør Raggen Støren Nielsen løftede denne aften sløret for sin nye dimension i Cyberspace, og fortalte om teknologien der ligger bag.
Raggen har som bekendt, i flere år, udstillet et udvalg af sine mytologiske skulpturer i sit permanente galleri på Strandvejen.  Snart kan vi desuden beskue værkerne på kunstnerens egen hjemmeside. Men ikke nok med det: Foruden fotos og beskrivelser af skulpturerne, er hjemmesiden forsynet med en online-butik, sådan at kunder fra hele verden kan udvælge et kunststykke, lægge det i en elektronisk indkøbkurv og forudbetale online. Raggen fortalte, at hun  i ca. et år har samarbejdet med en dansk software-virksomhed, med henblik på udvikling af et særligt koncept til præsentation og salg af 'unika-varer' via Internettet.
Galleriet med online-butik forventes officielt tilgængeligt på Internettet i løbet af sommeren.
Aftenen bød også på 'Amazing Grace', i form af fællessang (karaoke), understøttet af vores herlige nye billedkanon og filmlærred.

Forrygende flyvetur med Poul-Erik & Co.

31.05.01: Hovedparten af klubbens medlemmer var mødt frem for at overvære generalprøve på vores flunkernye mobile audiovisuelle auditorium. På podiet havde vi Poul-Erik Lodahl, iført PC, billedkanon, højttalere, MS Flight Simultor 2000 og force-feedback joystick.
Inden flyveturen blev vi introduceret til de nødvendige  forberedelserne, med indstilling af førerkabinens utallige instrumenter og knapper.

Så begyndte luftrejsen, med start og landing i flere  lufthavne. Også Vagar Lufthavn (billedet) på Færøerne, som en særlig udfordring.
Med Poul-Erik som Captain følte vi os alle trykke og kunne nyde landskaber og oplevelser undervejs. Det følte vi os derimod ikke da Bibber og Grethe fik lov at føre rorpinden. Et sandt under var det, at Bibbers pludselige 'loop' ikke endte med et katatrofalt crash :)).
Tiden tillod desværre ikke at demonstrere hvordan man via Internettet kan koble sig til det globale navigations- og positionssystem, GPS, som de fleste piloter kender til, som er et uundværligt instrument, når man navigerer rundt i verden. 
Vi håber Poul-Erik vil stille op med udstyr og ekspertise igen, når vi til vinter afholder fællesarrangementer med andre foreninger. 
Samme aften pakkede vi en ny notebook Vega+ 800 ud og sluttede den til projektoren. Det var en fornøjelse at se dens mange up-to-date funktioner demonstreret på det store filmlærred.
Fra servicegrupperne var der indlæg af Maja, som for programgruppen fremlagde planer om en snarlig picnic ved Fårehuset. Gruppen har fremstillet et flot lille trækasse hvori medlemmerne fremover kan lægge små sedler med forslag, ris og ros til klubbens aktiviteter.
Erling orienterede om fundrisinggruppens og technogruppens arbejde som har gjort det muligt for klubben at erhverve nyt multimedieudstyr af høj kvalitet. Endvidere goodwill og offervilje fra medlemmerne,
Landdistiktspuljen, sponsorer og nye støttemedlemmer.
      
Hjælp til ting der driller
17.05.01: Klubaftenen gik med gennemgang af diverse problemer vi som IT-brugere løber ind i.
Mangeartede spørgsmål blev besvaret af klubbens kloge hoveder, underbygget med 'gerninger' på computerudstyr som Olivier havde været så venlig at medbringe. Torben Danø supplerede sit forrige klubaftens indlæg om virusser. Han kunne fortælle, at der nu også hærger vira forklædt som virus-advarsler, der som tidligere er omtalt, spreder sig gennen Outlook. 'Ormene' er Visual Basic Scripts (VBS), og kan kendes på overskrifter i lighed med "FW: Symantec Antivirus Warning". Det er altså fortsat vigtigt at du holder dit anti-virus program opdateret!

Inden du køber dig en notebook ...
03.05.01: Aftenens foredragsholder, Kim Morgen fra
MORGEN COMPUTER A/S , Slagelse, demonstrerede og orienterede om bærbare computere (Notebooks). Han oplyste, at hvis man vil gøre et fordelagtigt indkøb af en bærbar PC, så skal man ikke gå efter knaldtilbud på opreklamerede mærker til 9.990 kr.
Disse tilbud baserer sig på forældede modeller som har væsentlige mangler (klodsede, støjende, langsomme, dårlig skærm m.v.) i forhold til nyere modeller.
Den prisbevidste kunde gør et bedre køb ved at vælge et fabrikat, hvor de prisfølsomme komponenter først købes og monteres i Danmark, når ordren er i hus. Bortset fra overpris for navnet, spares dyre lageromkostningninger og computeren kan tilpasses kundens præferencer.
Efter dette koncept kan man f.eks. købe en all-in-one notebook CHICONY med 14,1" TFT skærm, 700 Mhz Intel processor, 15 MB støjsvag harddik m.v. til godt 13.000 kr - eller en letvægts notebook, ASUS, med 128 MB SDRAM, DVD-drev, 3D grafik, sourround lyd, lithium-ion batteri, osv. til under 20.000 kr.
Kim Morgen frarådede at spare en robust transporttaske, fordi fejl opstået ved stød eller lignende kan være kostbare at udbedre.

You are only a chunk of shit!
Flere af klubbens medlemmer har fået problemer ned en en ny virus kaldet 'Magistr'. Til alt held kunne vores virusekspert Torben Danø (medejer af
Virus Help Denmark) træde til. Han oplyste, at afhængigt af hvor den havner, sletter den blandt andet data på harddisken samt dele af computerens hukommelse (CMOS).
Virussen er en selvkopierende exe.fil der spredes som vedhæftet fil på en mail. Den spreder sig igennem Outlook, hvor den sender sig til alle de kontaktpersoner der er på listen. Hvis man klikker på den, aktiveres den og gemmer sig i Windows hukommelse.
Den nye virus er svær at opdage, fordi den låner navne i de dokumenter, den infiltrerer. Efter en måned overskriver virussen alle diskfiler med teksten YOUARESHIT. I Windowstyperne Win9X sletter Magistr. CMOS- , Flash Bios- harddiskdata. Til sidst vises denne meddelelse:
Another naughty bloodsucker....... YOU THINK YOU ARE GOD , BUT YOU ARE ONLY A CHUNK OF SHIT
Hvad gør man?
Alle opdaterede antivirus produkter, herunder NORTON, formodes nu at kunne finde Magistr, men pas alligevel godt på alle .exe filer, der kan være Magistr i.
På IT-klubbens hjemmeside kan du under 'Links' klikke på 'AVX Online Virus Scanner'. Herfra kan du downloade programmer (gratis 30 dage) som fjerner specifikke virusser, herunder 'Magistr'.
Du kan undgå virus fra e-mails ved, - inden du åbner dit mailprogram (f.eks. Outlook) - at logge dig på din udbyders mailserver og læse dine e-mails (online) i din browser. Hvis en mail ser mistænkelig ud kan du slette den i mailserveren, så mailen aldrig når frem til din harddisk (indbakken i dit mailprogram). Se også
link til kundeservice/sikkerhed: 'Webmail for TeleDanmark-kunder'.


Åbn med ...
19/4-2001: 
Windows associerer som bekendt registrerede filtyper med specifikke programmer. Når du dobbeltklikker på en fil, der er associeret med et program, åbnes filen automatisk i det associerede program. Eller gør den? Vi kender alle vinduet 'Åbn med'. Hvis man prøver at åbne en ikke-associeret fil, bliver man spurgt hvilken applikation man ønsker at åbne filen med. Der er i denne forbindelse nogle ting man skal passe på at gøre korrekt, som Torben D gennemgik. En liste over diverse filtyper finder du ved at klikke her.
Erling oplyste, at lydkanalen til klubbens chathytte nu skulle være teknisk på plads, så der ikke mere opstår problemer med at 'logge på'. Til de der måtte have lyst, at 'dyrke' voicechat med andre grupper henviste han til webstedet
paltalk.com - hvor der dog sjældent træffes danskere.
Inger orienterede om klubbens ny Fundrising-gruppe, som Bjarne er blevet formand for. Gruppen har forberedt materiale til udsendelse til fonde, samt til potentielle sponsorer og støttemedlemmer.
Formand for klubbens nye Teknologi-gruppe, Poul-Erik, kunne oplyse at gruppen står klar i kulissen, med en indkøbsliste, så snart der foreligger nærmere tal for resultatet af Fundrising-gruppens arbejde.


Klubbens ny servicegrupper
6/4-2001: Vi brugte en stor del af denne klubaften til dannelse af servicegrupper som skal supportere bestyrelsen i det nye klubår. Grupperne blev struktureret i følgende fire funktionsområder:
TEKNOLOGI (udarbejdelse af forslag til og varetagelse af IT-systemer som fremmer klubbens virke, herunder udarbejdelse af budget til systemernes indkøb og vedligeholdelse)
FUND-RISING (Public relations, tilrettelæggelse og varetagelse af kontakt til klubbens sponsorer)
PROGRAM-forberedelser (fremlæggelse af idéer til klubbens fremtidige aktiviter og støtte til aktivitetsprogrammers gennemførelse)
KLUBSERVICE (varetagelse af de praktiske rammer om klublivet og klubbens arrangementer).
Gruppernes deltagere er:
TEKNOLOGI-gruppen: Bjarne, Erling, Poul-Erik og Torben D.
FUNDRISING-gruppen: Bjarne, Erling og Inger.
PROGRAM-gruppen: Anny, Bibber, Maja, Henny og Stig.
KLUBSERVICE-gruppen: Birte, Inger og Poul-Erik.
Gruppernes bemanding er præget af de medlemmer der aktult mødte op til aftenens møde. De enkelte grupper er frit stillet til at udvide med flere gruppemedlemmer.
Med henblik på optagelse af sponsorbannere på klubbens hjemmeside vil Erling tilpasse den, så den visuelt bedre matcher farver og former i sponsor-virksomheders logoer, annoncer m.v. (Ja, ja, den dominerende mørkegønne farve vil forsvinde!)

Årsmøde 2001.
22/3-2001: 
Et referat af klubbens årsmøde kan læses her.

Multimedieprojekt ... fra Gravlund til Gates.
12/3-2001: Fem foreninger på Reersø har fra Indenrigsministeriets Landdistriktspulje fået bevilget et EU-tilskud på 40.000 kr. til et multimedieprojekt, et projekt som skal fremme lokalområdets kendskab til informationsteknologi og informationssamfundets muligheder.
   Projektet udspringer af et initiativ fra Reersø IT-klub som - i lighed med andre brugere af Reersø-huset - har behov for moderne udstyr til præsentation af dias, video og skærmbilleder, ved hjælp af en digital billedkanon, lydanlæg og filmlærred. Udstyret understøtter ligeledes større forsamlingers medvirken i Internetbaserede præsentationer, videokonferencer m.v.
   Projektet inddrager overvejende lokalsamfundet. Herunder de fire andre medvirkende foreninger som er: Reersø Beboerforening, Reersø Børneklub, Reersø Harmonikaklub Reersø Museumsforening. Men da der forberedes en række utraditionelle tiltag forventes det, at projektet vil tiltrække deltagere fra et stort opland.
   Ligeledes vil IT-klubben tilstræbe at udveksle erfaringer med andre foreninger og klubber ude i landet, som arbejder ud fra mottoet: "Brug IT til personlig udvikling og fælles oplevelser i lokalsamfundet ... med det folkelige og det IT-faglige i god balance!". Inspireret af IT-Folkehøjskolens motto: "Fra Grundtvig til Gates" (underforstået Billy Gates, Microsoft), har Reersøerne valgt at omskrive mottoet til: "Fra Gravlund til Gates", fordi hjemstavnsdigteren Thorkild Gravlund (1878-1939) på mange måder inspirerede halvøens beboere til tiltag, som på hans tid var storstilede og fremsynede for et landsbysamfund.
   Hos IT-klubben lægges der vægt på, at et lokalt engagement i informationsteknologi ikke er et 'enten eller', men snarere et 'både og', fordi kendskabet til teknologiens muligheder understøtter indhold og udbytte af aktiviteter, som lokale foreninger i forvejen arbejder med. Kombineret med kursusaktivitet vil flere af lokalområdets borgere kunne kvalificere sig til jobs som efterspørges på nutidens arbejdsmarked. Herunder jobs som kan udføres helt eller delvis som skærmbaseret distancearbejde.
   Reersø IT-klubs formand, Erling Nielsen, forventer at multimedieudstyret vil være i anvendelse i løbet af april måned, hvorefter man på Reersø vil kunne tilbyde moderne 'Edutainment' for større grupper og forsamlinger. Dvs. arrangementer som samtidig bygger på uddannelse og oplysning (Education) kombineret med underholdning (Entertainment ).

Spyware ... gys!
8/3-2001: Uhyggen bredte sig under denne klubaften, hvor temaet var 'Bondefangeri på Internettet'. Torben Danø, Slagelse, forelæste om  eksempler på 'spyware' som nettets brugere risikerer at få installeret på deres PC, når de downloader programmer.

Ad aware 4.1 plus Spyware (spionpakker) er software som uden brugerens vidende sender personlige oplysninger retur til fabrikanter og annoncører via Internettet.
"Denne information tillader at sammensætte og oprette en detaljeret 'profil' om, hvordan du er, baseret på de websites, du besøger, og de filer, du downloader. Hver eneste fil du downloader bliver - uden du opdager det - rapporteret sammen med dit unikke ID og IP-adresse!", oplysteTorben Danø.
Torben Danø har fundet adskillige spionpakker i sin egen computer og et tjek af en tilfældig PC medbragt af en af IT-klubben medlemmer viste sig ligeledes at være inficeret af et betydeligt antal spionpakker.
Det var dårlige nyheder!
Den gode nyhed var imidlertid - at der ligesom mod virus også findes en medicin mod spionpakker. IT-klubbens medlemmer blev derefter instrueret i at anvende anti-spyware programmet 'Ad-aware', som sikrer netbrugerens privatliv, og som kan hentes gratis som freeware hos
www.lavasoft.de. Programmet fjerner eller forhindrer effektivt, at informationer bliver sendt via spyware.
Torben Danø var også inde på begrebet 'scriptkiddies', som ofte forveksles med hackere. Scriptkiddies, er som regel folk som ikke ved hvad de laver. Hackere arbejder derimod målrettet og professionelt. Der findes både onde og gode hackere. En "rigtig" hacker, ødelægger ikke edb-systemer. En typisk scripkiddie har ingen dybere forståelse af hvad han foretager sig. De er derfor til fare for deres omgivelser.
"Jeg mener ikke, at hackere udgør nogen som helst fare for almindelige private Internet-brugere. De går nemlig efter prestige eller berigelse og har derfor kun interesse for store firmaer og organisationer som ligger inde med data af særlig stor værdi!" konkludere Torben Danø.

Moving stationery og irriterende nag pages!
22/2-2001: Trods den hærgende influenza mønstrede vores klubaftenen alligevel godt en halvs snes medlemmer.
Efter en orientering om forskellige (gen)veje til et PC-kørekort (herunder 'Eduteket' fra Merkantildata, onlinekurser hos @adventures og gratis online PC-kursus på
www.kenddinpc.dk) gik vi over til det sidste nye hit indenfor dekoration af e-mails, nemlig flotte motiver som adstadigt glider hen over baggrunden, med ledsagende musik. Hvordan dette trix udføres lærte vi i aften af Anny Wahlberg. Disse spændende "moving stationeries" henter Anny bl.a. fra webstedet http://thundercloud.net/stationery/ . Til de der har lyst at gøre Anny kunsten efter kan vi oplyse: ... det er altså ikke sådan bare lige!
Kan man tjene penge ved at surfe på nettet? Ja, det kan man ifølge Maja Hansen. Hun tjente i en periode nogle dollars ved at have en lille reklameblok (viewbar) fra AllAdvantage på skærmen. Hvis du skulle føle sig tiltrukket af 'systemet' kan du læse mere på
http://www.skattefrit.dk/Services/Tjen_Penge/
Du vil dog nok finde det irriterende at være belemret med en reklameramme på din skærm. Som Christian Munthe Fog formulerede det: "There Is No Such Thing As a Free Lunch".
Ifølge Torben Danø in absenta - kan man undgå at en masse irriterende ekstra sider popper op, når man besøger visse typer (...hmm) websteder. Foreløbig har Torben oplyst følgende:
1. Gå ud på linket
http://ftp.sunet.se/nonags/index.html
2. Under "weekly tip" trykker du på "more"
3. På den side du nu er på trykker du på "more weekly tips" i bunden.
4. I den nu fremkomne liste trykker du på "Kill the Nag sites", og der er så en forklaring på hvordan man gør :))
Vel... vi håber Torbens har lagt sin influenza bag sig til næste klubmøde. Nogen af os kunne nok bruge en nærmere forklaring af fremgangsmåden..

Internettet på godt og ondt. Pas på sex-tjenester!
8/2-2001:  Internettet er nyttigt og underholdende, men ikke helt ufarligt. Vi udskød de lurende farer til efter pausen og begav os bl.a. ud på webstedet www.napster.com  hvor alverdens  mennesker deler filer med musik. Her er der også noget at hente for folk i en moden alder. Der ligger mere end én million titler i Napsters database - også et stigende antal danske indspilninger, såvel nye som gamle. Efter download af MP3-musikfiler fra Napster, kan musikken afspilles  fra PC'en i CD-kvalitet.
   Vi kom også omkring 
www.kenddinpc.dk  hvor alle nu har gratis adgang til samtlige lektioner til PC-kørekortets 7 moduler. 
   I kaffepausen var der mulighed for at høre et bånd med DR P1's udsendelse af optagelser fra vores klub (- se referat nedenfor). Ved næste opdatering af DR's hjemmeside med "Danmarksbilleder" vil der kunne ses en lille billedreportage fra radioen besøg i Reersø IT-klub.
                           - - - - - - - - - - 
  Desværre kan brug af Internettet føre til en pludselig eksplosion af telefonregningen. Torben Danø fremmanede eksempler hvor netbrugere pludselig er blevet præsenteret for skyhøje telefonregninger. Han advarede mod visse steder på nettet, hvor man ufrivilligt og ubemærket flyttes (fra sin sædvanlige prisbillige internetforbindelse) ud på en dyr telefonforbindelse til udlandet.
  Fænomenet forekommer typisk på websteder som tilbyder download af erotiske videoer.  En del udbydere af sextjenester på nettet opererer lovmæssigt i en gråzone. Hvis man pludselig  modtager overraskende høje telefonregninger bør man derfor konsultere
forbrugerklagenævnet, inden man betaler regningen. Torben gennemgik nogle metoder til filtrering og spærring. Herunder beskyttelse mod frivilligt tilslutning til, (og opkald fra) udlandet. På næste klubmøde vil der blive omdelt skriftligt materiale om dette emne.
   Bemærk at klubbens årsmøde er fastsat til torsdag 22 marts.
Emner (udover sædvanlig formandsberetning, godkendelse af regnskab og valg til bestyrelse og udvalg) som ønskes behandlet på årsmødet skal være bestyrelsen i hænde senest 16. marts, 2001. 

Reersø IT-klub i DR's 'Danmarksbilleder' 
25/1-01: Det var programvært og producer Anders Søgaard - kendt fra bl. a. 'Den grønne linie' og 'Fra jord til bord', der styrede den nysgerrige mikrofon da Danmarks Radio torsdag aften besøgte Reersø IT-klub. Optagelserne af lydbilleder og interviews vil blive bragt i udsendelsen 'Danmarksbilleder'. Klubbens bidrag med lydkulisser var sammensat af bl.a. karaoke- fællessang, øvelser i elektronisk dokumenthåndtering og videokonferencer (webcam-understøttede netmeetings) - under ledelse af Birte Christoffersen og Nigel Wilson.
Senere på aftenen demonstrerede Erling Nielsen radio-og videoudsendelser, modtaget på PC over Internettet. Herunder også en prøve på en lille lokal nyhedsudsendelse - tappet fra en endnu ikke officiel netstation: '
Reersø Netradio'. Erling Nielsens demonstration inspirerede Anders Søgaard til at medvirke med et tankevækkende indlæg, om online-radioers hastige udbredelse og indvirkning i mediebilledet. Han oplyste, at der på verdensplan allerede findes 10-tusindvis af Internet-servere som udsender musik, video, nyheder og dokumentarprogrammer, i konkurrence med de store etablerede radiofonier.
Anders Søgaard "Nogle af disse online-radiostationer har succes fordi de opfylder smalle lytterbehov, som public service radio ikke dækker med deres alsidige programflader. Hvis 'Reersø Netradio' formår at bringe nyheder fra nærsamfundet - hurtigere end man kan hente dem hos den lokale købmand - så vil en sådan netradio blive et sikkert hit, - lokalt!", mente Anders Søgaard.
Optagelserne med Reersø IT-klub bringes tirsdag kl. 14.00 i Danmarks Radio P1, 'Danmarksbilleder'.

itklub_filer/hakke, skovl, spadeMed min hakke, min skovl og min computer!
11/1-2001: Ét af Reersø IT-klubs formål er, at holde  "det faglige og det folkelige i god balance". I tråd hermed indledtes årets første klubaften med sangen "Når vinteren rinder i grøft og i grav" (Johan Skjoldborg i 1897). Sangens omkvæd om hakke,skovl og spade sætter unægtelig de sidste 100 års teknologiske tigerspring i perspektiv.
Og det var netop "Informationsteknologiens historie og udvikling" der var på aftenens program. Klubbens formand Erling Nielsen fortalte om de første forsøg med netværkskommunikation  i USA, fremmet af rumkapløbets kolde krig i 60-erne. Videre fra udviklingen af et lukket militært netværk til det vi kender i dag, med vores computere sammenkoblet i et åbent verdensomspændende Internet.
Det fremgik af aftenens debat, at klubbens medlemmer ikke lider af frygt for, at IT vil erstatte det personlige samvær og den sociale kontakt.
Medlemmerne oplever snarere IT som et værktøj til social og materiel udvikling. Specielt kan e-mail og Internet medvirke til stimulering af det sociale liv, ikke mindst i et lokalsamfund.
På Reersø er vi heldige fordi så mange slutter op om vores lokale IT-klub,
og derved medvirker til at stimulere nye veje til adspredelse, viden og beskæftigelse. Intet tyder på, at en udvidet global bevidsthed skader lokalsamfundene, så pessimisme og frygt for IT er svær at bevare.
På den anden side er omgang med IT en temmelig indviklet affære.
Derfor er "Reersø-modellen", med en lokal klub hvor alle hjælper alle, af stor værdi. Ingen har grund til at mure sig inde, med eller uden PC og Internetforbindelse. IT er ikke et spørgsmål om "enten eller",
men snarere et spørgsmål om "både og". Derfor føler medlemmerne sig fint tilpas som borgere, både i  lokalsamfundet, og i
cyberspace. Flere af os er blevet "hårde brugere" af nettet, og vi har brug højere traffikhastigheder. Klubben må derfor arbejde for, at Reersø ikke kommer sidst på landkortet når der skal udlægges højhastighedsforbindelser til Internettet.    

Se også klubbens aktiviteter år 1999 og år 2000 


 
 
LODAHL ENGINEERING
Præcisionsdesign, dimensionskontrol og projektering
 

 

  
 
 


TILBAGE
HJEM REERSØ ONLINE|TIP EN VEN|WEBMASTER