Reersø IT-klub logoReersø-projektet - fra Gravlund til Gates
INTRO| PROJEKT "FRA GRAVLUND TIL GATES"| MEDLEMMER| SPONSORER| LINKS| BESØG REERSØ
VELKOMMEN 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 I REERSØ IT-KLUB !

Reersø IT-klub 2003
Startside
Arrangementer
Kluboplysninger
Chathytte
Nørd sange
IT Humor


 


NYHEDER og PROTOKOL
... lidt om hvad vi hidtil har bedrevet.

Se også år 1999, 2000, 2001, 2002 og 2003
Juleafslutning
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 11.12.2003  En festlig aften - helt uden computersnak!
  Takket være festkomiteens indsats, anført af Anny Wahlberg og Flemming Kjærulff, havde alle medbragt højt humør og lækkerier til den fælles buffet, og alle sluttede løssluppent op om aftenens løjer.
Løjerne der udspandt sig var et pikant optrin med duoen Erik Olsen og Stig Petersen: "Innanfor eller utanfor?", Kurts Petersens rundesangs-akkompagnement, Toves Munthes julefortælling, Fin Olsens bordplade-janitshar-nummer og Inger Jørgensens sangoptrin.
  I en tale gav Erling Nielsen et rids af klubbens udvikling, siden dens stiftelse i 1999. Herunder en række eksempler på dens vellykkede arrangementer, lokalt og i Cyberspace.
På grund af tiltagende travlhed i sit firma Cyberling.DK ser Erling sig desværre nødsaget til, inden længe, at udtræde af klubbens bestyrelse.
Fra Erlings tale: "Det har været utrolig spændende og lærerigt at være med til at stifte Reersø IT-klub. Ligeledes at være med til at udtænke og gennemføre dens mange aktiviteter gennem snart 5 år. Klubben er kommet i en god gænge. Men tro nu endelig ikke, at den måde vi har drevet klubben på - under mit 5-årige formandskab - er den eneste saliggørende! Nye tider - nye skikke! Det skader sjældent med lidt nye boller på suppen! Tak til mit bagland og til jer alle for aldrig svigtende tillid og opbakning!"
  Klubben ønsker alle en glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår!

Reersø IT-klubs julearrangement december 2003. Foto: Bibber Maltha Petersen.

Campingture à la Åse og Bjarne
04.12.2003  Åse og Bjarne fra Hvidovre startede i 1987 med at campere.
Lige siden har de benyttet enhver lejlighed til tage på campingture. Parret har erfaringer fra utallige campingrejser i Danmark og en række europæiske lande. www.rejsud.dkIkke mindst i Holland, Frankrig, Slovenien, Kroatien, Tjekkiet, Ungarn og Tyskland.
  Åse og Bjarne er fornylig hjemvendt fra et campingtræf i Slovenien arrangeret af Adria Club Danmark.
   Åse og Bjarne: "Vi planlægger vores rejsemål i store træk, og når vi har kontrolleret at campingvognen og vores GPS navigator er intakt er vi klar til at tage afsted. Det vi oplever på de lokale steder udvikler sig som oftest spontant. Undervejs samler vi aktuelle oplysninger ved at snakke med andre campister, eller vi begiver os simpelt hen ud i det blå med personbilen, ad stedets lokale veje og gader. Når vi er mætte af oplevelser vender vi tilbage til vores komfortable logi i campingvognen. Her slapper vi af med lidt god grillmad og stedets lokale vin!"
  Åse & Bjarne fortalte fornylig i et TV-indslag, KlikStart-serien på DR1, om deres campinginteresse og deres hjemmeside www.rejsud.dk.
www.rejsud.dk Bjarne: "Takket være vores GMS navigator finder vi altid nemt rundt, hvor som helst i Europa. De seneste opdateringer af by- og landkort kan vi altid downloade fra nettet!"
Åse: "Vi fortryder aldrig at vi solgte vores sommerhus til fordel for vores campingvogn. Nu kan vi tage lige derhen hvor vi gerne vil, uden at tænke på beliggenhed af hotel og sommerhus!"
Mange tak Til Åse og Bjarne for en utrolig spændende oplevelse i vores virtuelle "forsamlingshus". Det var en fornøjelse at se en del af parrets mange gode fotos. Ligeledes at opleve parrets velforberedte og afslappede måde at præsentere deres oplevelser på.

www.rejsud.dk

www.rejsud.dk

www.rejsud.dk

www.rejsud.dk

Regneark og en lille hardwareudstilling
    
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 13.11.2003
 
Efter Erling Nielsens velkomst og klubmeddelelser fulgte Carl Verner Christensen op på sin tidligere introduktion til Excel regneark.
Denne gang demonstrere han hvordan IT-klubbens økonomi administreres ved hjælp af et lille regnskabsprogram han selv har programmeret i Excel.
Næste mand på podiet var Henning Larsen som foran sig havde arrangeret en lille udstilling af de hardwaredele en computer består af.
Under Hennings demonstration modtog vi mange nyttige råd om ting man skal være opmæksom på når man køber nyt bundkort, ny harddisk, m.m. til sin PC.
Henning gennemgik ligeledes en harddisks virkemåde, herunder de nyere fluid-typer med flydende lejer.
Endnu en aften med nogen af klubbens egne stærke kræfter på podiet.1-2-3 Sikkerhed
  
20.11.2003 
Vi fulgte i aften op på forrige torsdag aftens LiveNet-arrangement om Internet og edb-sikkerhed
Aftenens programvært var igen Herman Ransborg fra Ølstykke. Denne gang foregik det som en kort introduktion og efterfølgende debat om forskellige muligheder for firewall, kritiske software opdateringer, og redskaber til viruscheck.
Se det flotte Præsentationsmateriale 1-2-3 Sikkerhed.    
Herman tog udgangspunkt i Microsofts side  Beskyttelse af din PC 1-2-3.
  For at målrette præsentation og debatten til de fremmødte deltagere, så indledte Herman med at benytte e-møderummets Instant- Polling
facilitet til en 'Hvem bruger hvad' - undersøgelse: ( = ja = nej) .
  Pollingen viste, at deltagerne bruger alt fra Windows XP, 2000, 98 til  ME. Dog overvejende XP og 2000. 
Ligeledes at hovedparten af deltagerne og forlods var bekendt routere, firewalls, MS opdateringer og viruscheck.
  Et par deltagere brugte også Linux og Mac, men vi måtte naturligvis holde os til erfaringsudvekslinger omkring Microsofts systemer, sådan som det var annonceret i programmet.
  Vi kunne afslutningsvis konkludere, at skaden kan være sket før man scanner på nettet! Men når man tager fornuftige forholdsregler skal man ikke lade sig afskrække fra at bruge sin PC, selvom der er virus i omløb. Til trods for at vi i aften prøvede at afgrænse emnet om sikkerhed til det mest nødtørftigste, så gav flere udtryk for, at det virker ret uoverskueligt for mange PC-brugere. Ligeledes har både de kloge og de mindre kloge vidt forskellige meninger om hvad man bør foretage sig. 
  Mange tak til Herman Ransborg for den velforberedte introduktion og kvalificerede debatledelse.    

Virus Help Denmark
    
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 13.11.2003
 
Nylig tilkomne PC-brugere vil muligvis tro at risici for angreb på computere er et relativt nyt fænomen. Virus Help DenmarkTakket være vores særdeles viruskyndige medlem Torben Danø fra Slagelse har Reersø IT-klub imidlertid jævnligt - siden 1999 - haft beskyttelse og håndtering af vira og trojanere på programmet. 
I fortsættelse heraf var Torben igen i aften på podiet.
  Torben har siden 1994 været aktivt medlem af et internationalt support-team med speciale i virusbekæmpelse, og han er medejer af webstedet Virus Help Denmark .

  Torben fortalte i aften om tidens aktuelle smittekilder, samt om brug antivirusværktøjer og sikkerhedskopiering. 
Ligeledes demonstrerede Torben hvordan man - når en virus eller trojaner har bidt sig så fast, at den hverken kan fjernes med en virus-scanner eller med Windows slettefunktion  - kan fjerne den ved at indtaste virusfilens komplette sti og en slettekommando i DOS.
  Tidligere syntes de fleste nok, at det var for nørdet at bruge tid på virus-snak. Men 
virusspredning og hacking bliver desværre mere og mere udbredt. Så hvis man opbevarer vigtige eller fortrolige data på sin PC må det regnes for temmelig letsindigt og tåbeligt ikke at tage passende forholdsregler.
Tak til Torben for det lærerige indlæg. Også tak til til Herdis for lækkert hjemmebag til kaffen.


Internet og edb sikkerhed

06.11.2003 Vi oplevede i aften en visuel flot og meget velstruktueret gennemgang af udfordringer vi står overfor som brugere af IT, nemlig sikkerhed i forbindelse med at bruge nettet. Hvilke farer der er, og hvad skal der til for at undgå dem?
Herman Ransborg  Fremførelsen blev varetaget af Herman Ransborg fra Internetgruppen under Antenneforeningen Ølstykke Vest. Han er redaktør og webmaster for antenneforeningens hjemmeside og tog udgangspunkt i sektionen med samme titel på www.aovnet.dk
  Hovedpunkter er beskyttelse mod virus, brandmur mellem nettet og brugere, fjernelse af fodspor, kryptering, uønskede mails - junkmail, rygter, snyd og kædebreve .  
  Herman påpegede at risici øges når vores computer er tændt og tilkoblet hele tiden, og størst hvis vi bru­ger nettet meget. Men sikkerhedsløsningerne er de samme, og det vi risike­rer, er det samme, så vi kan lige så godt beslutte os, at gøre noget ved det, og så bru­ge nettet lige så meget vi lyster: "Alt andet skaber bare frygt og falsk sikker­hed. Man bør tage de samme foranstaltninger mht. sikkerhed uanset hvilken type internet forbindelse man er i besiddelse af"!
Firewall Som det fremgår af Hermans Præsentationsmateriale er edb-sikkerhed en stor mundfuld og meget  at gabe over på en enkelt aften.
Blandt aftenens ca. 20 online-deltagere var en blanding af professionelle IT-brugere og folk der bruger IT til husbehov. For begge grupper var det interessant med en velformuleret up-to-date gennemgang.
  Tiden tillod naturligvis ikke større fordybelse i nogen punkterne.
Vi glæder os derfor at have Herman Ransborg på plakaten igen om 14 dage, hvor han går dybere i sikkerhedsspørgsmål som er særlig aktuelle for os mange her og nu:  - at få en firewall, at få kritiske software opdateringer, og at få viruschecket.
  Vi er særdeles taknemmelige for det store arbejde Herman lægger i at formidle viden til os i en form der egner sig perfekt til live præsentationer og dialoger i klubbens virtuelle mødested på Internettet!


Hvordan undgås - og hvordan fjernes virus?    
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 30.10.2003
I rækken af klubbens tema-aftener om virusbekæmpelse demonstrerede Birte Christoffersen håndtering af virusscannere, opdatering af Windows styresystem og sikkerhedsindstillinger i Outlook Express.

  Ligeledes viste Birte hvordan man kan scanne og fjerne virus online ved hjælp af tools fra Trend Micro og Symantec, samt  hvordan man kan søge virusfiler på sin PC, og hvordan man manuelt kan fjerne dem i registreringsdatabasen.
  VirusbekæmpelseVi fik også demonstreret hvordan man holder sig løbende ajour om sikkerhedsspørgmål ved at tilføje news.inet.tele.dk til sit mailprogram så man kan abonnere på nyhedsgrupperne dk.edb.sikkerhed og dk.edb.sikkerhed.virus, og hvordan man melder sig til en velrenomeret mailingliste fra Kruse Security .
  Under aftenens tips & trixvar vi omkring stavekontrol af  tekster på fremmede sprog, sletning af midlertidige filer og cookies, udpakning af RAR-arkiver, tilpasning af billedstørrelse ved scanning og indstilling af skærmopløsning. Og så var der lækkert hjemmebag til kaffen - tak Maja!
 


Ole Wohlgemuth: Nathimlen og dens stjernebilleder 
23.10.2003
Seminarielektor Ole Wohlgemuth Frøbelseminariet viste i aften illustrationer fra himmelrummet i konferencerummets browservindue, mens han forklarede stjernebilleder og fortalte om 'historierne på himlen'.
Illustrationerne var hentet fra lektorens hjemmeside: www.froebelsem.dk/stjerner.
  Den fyldige hjemmeside viser ikke blot tydelige stjernekort gældende for årstiderne. Den indeholder også historier der knytter sig til en række af stjernebillederne.
Når man klikker på en konstallation på et stjernekort åbner en side med nærbillede af det tilhørende stjernebillede, og desuden en tilhørende historie.
  Ole Wohlgemuth er foruden at være  stjernekyndig webdesigner også en mesterlig fortæller. Hans fortællekunst oplevede vi når han hengav sig til fortolkning af dramatiske historier om kong Cefeus, den fortryllende smukke dronning Cassiopeya, det grusomme havuhyre Cetus, m.fl.
  Søgemaskine, linksamling, illustrationer (også animerede) og tekster gør hjemmesiden til et eldorado for folk som søger oplysninger om stjernebilledernes beliggenheder og bevægelser.
  Herligt at opleve en foredragsholder gæste vores virtuelle konferencerum der i den grad forstår at anvende det levende ord i Internet-mediet.
Inden fremtidige live-præsentationer på nettet skal vi huske omhyggeligt at teste foredragsholderens mikrofonindstillinger, så god talegengivelse sikres.
  Tak til arrangementets besøgende, og specielt til Ole Wohlgemuth som hjemme fra Herlev sørgede for en stjernegod aften!
   


On stage: 1. præmievinder af FotoMaraton 2003!
09.10.2003
Kan man deltage i et krævende 12-timers fotomaraton og samtidig være gæst ved en bryllupsfest i et landligt liggende forsamingshus på Nordfyn? Og oven i købet vinde 1. præmie?
Pernille Langelund - selvportræt Dette præsterede Pernille Langelund under FotoMaraton 2003.
  Pernille gennemgik i aften sine 12 vinderfotos og fortalte fængslende om ideer til motiver, og hvordan hun med et lille digicam, med teknisk assistance af Michael - som sørgede for en bærbar PC og trådløs internetforbindelse via en mobiltelefon - formåede at score sin førstepris.
Screenshot fra Pernilles onlineforedrag  Vi forstår godt, at juryen faldt for Pernilles billdedserie. Den holder hele vejen igennem. Ikke mindst hvad angår relevans til de bundne billedtitler og det selvvalgte tema. Serien fortæller en varm historie om mennesker som mødes i en særlig festlig anledning. Bortset fra beskæringer er billederne ikke tilført manipulerende effekter, hvilket understreger seriens autentitet.
  Det var en fornøjelse at opleve Pernille som online præsentatør, og hun modtog da også klapsalver fra aftenens cybergæster.
MiBo: "Du har et meget levende livssyn - med mennesket i centrum!"
Herman Ransborg: "Det var bare skønt at opleve, hvor afslappet og frisk Pernille gik til opgaven med at være gæstevært. Det flotte er når man, som Pernille, kan holde fokus på opgaven uden at lade teknikken forstyrre ret meget!"
Erling Nielsen: "Tak for dit spændende foredrag Pernille, og tillykke med dine flotte præstationer!" 
 


Fotoscanning
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 2.10.03
 Efter formandens klubmeddelelser var der rundspørge ved Peder Ottesen efter emner til behandling under aftenens tips&trix.
Dernæst blev der demonstreret scanning af foto og tilpasning af format og kompression i et billedbehandlingsprogram, til anbringelse på en hjemmeside.
Efterfølgende demonstrerede Henning Larsen hvordan det scannede  billede kunne indsættes på en webside ved hjælp af FrontPage.
Under tips&trix-besvarelser kom vi omkring spidsfindigheder der opstår når en e-mail afvises, viruspanik, og eksportfunktionen i billedbehandlingsprogrammer.
Vi nåede også at aftale, at årets julebuffet organiseres og afholdes efter princippet "same procedure as last year!"
Tak til Birte for medbragt hardware og til Munthe for medbragt lækker Tove-kage.

  


Gratis programmer - du trygt kan hente!
25.09.2003
Du har sikkert prøvet at hente gratis programmer fra nettet?
Mange gratis programmer er ikke ordentlig afprøvet og kan være direkte skadelige for din computer!

Det er derfor betryggende, at offentlige myndigheder nu går ind og tester, og blåstempler gratis programmer som er modne til brug, også for almindelige brugere.
Vi opholdt os mest ved Nordisk Råds nyskabelse
www.nordicos.org som opfylder et længe savnet behov for en portal med præsentation af gratis programmer, helt uden slagord og reklamer, og med betryggende muligheder for download.


Excel og design af hjemmeside
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 18.09.03 
 Under 'Carl Verners kvarter' fik vi på en meget spændende og lærerig måde demonstreret de vigtigste funktioner i Microsoft Excel.
Carl Verner forklarede også funktionen af en  USB-nøgle, som netop nu tilbydes til en spotpris til nye abonnenet af tidskriftet Komputer for alle.
 
  Derefter fik vi en status quo på Maja's hjemmeside som Henning har på bedding, under hensyntagen til Majas  yndlingsfarver etc.. Da den bærbare computer som klubben anvendte til demonstrationen viste sig ikke at havde FrontPage fuldt installeret kunne vi dog ikke få demonstreret hvordan redigeringen i dette program foregår.
  Under 'Tips og Trix' kom vi bl.a. omkring den nylig lancerede SKYPE.com, som averteres som en gratis telefontjeneste. I anmeldelser kan man dog læse, at det ikke har meget med telefontjeneste at gøre, da man ikke kan bruge det i forbindelse med  almindelige telefoner. I lighed med andre kendte P2P applikationer skal man være online i begge ender.
  Efter Erling Nielsens opfattelse kan Skype opfattes som et tilbud om at være forsøgsperson i et eksperiment, fordi systemet endnu kun foreligger i en beta-version. Skype forbeholder sig ret til at tage betaling så snart en mere endelig version foreligger. Desuden er systemet ikke anvendeligt for alle. Skype understøtter nemlig kun understøtter Windows 2000 og XP - ikke Windows 98, Me og NT. Ligeledes melder rapporter på nettet, at den lovede gode talekvalitet kun opnås gennem forbindelser på mindst 128 kb/sek.  Hvad maratonfotografer kan præstere
11.09.03
Emnet var i aften maratonfotografering med glimt fra fotografers præstationer under FotoMarathon 2003.
  Ved et kig på dette års vinderbilleder -  via
www.fotomarathon.dk - diskutterede vi bl.a. nogle af de forskellige fortolkninger som de over 500 fotografer præsterede i henhold til de bundne emner. 

Hvad maratonfotografer kan præstere
11.09.03
  Emnet var i aften maratonfotografering med glimt fra fotografers præstationer under FotoMarathon 2003.
  Ved et kig på dette års vinderbilleder -  via www.fotomarathon.dk - diskutterede vi bl.a. nogle af de forskellige fortolkninger som de over 500 fotografer præsterede i henhold til de bundne emner. 
 
Denne aftens generelle kig på præsentationer følges op senere på året af en event her på  LiveReersø.
Her vil en 1. præmievinder præsenterer sine fotos og fortælle om sine oplevelser under maratonforløbet.FotoMarathon 2003 - Close Up!
  
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 04.09.2003 IT-klubbens møde torsdag aften i Reersø-huset handlede om oplevelser fra medvirken Danmarks største fotokonkurrence - FotoMarathon 2003.
 
Billederne blev vist på filmlærred og kommenteret af vores lokale maratonfotografer:  Hanne Christensen og Flemming Kjærullf fra Reersø.
  Hanne og Flemming præsenterede såvel egne, som nogle af deres konkurrenters bidrag til det 24 timers non-stop maraton.
Under konkurrencen skulle tilmeldte fotografer fra hele landet - i løbet af et døgn -indsende 24 fotos, som skulle tages i henhold til emner som arrangøren løbende oplyste via Internetttet.
 
De to maratonfotografer blev døgnet igennem bakket godt op af deres ægtefæller, henholdsvis Olivier og Helle, med god mad og drikke.
Strabadser og uheld undervejs - blandt andet en 2-timers strømafbrydelse på Reersø midt om natten - blev også taget i stiv arm.
   Som gennemgående tema havde Hanne valgt 'blomstrer og planter' mens Flemming havde valgt 'Reersø-træet".
Tillykke til Flemming, som med sine bidrag placerede sig på konkurrencens liste over vindere.  
Hanne Cristensen og Flemming Kjærulff: "Vi håber at flere fra lokalområdet vil deltage i næste års FotoMarathon. Måske kunne nogen samarbejde, og nogen kunne sørge for forplejning. Gruppen kunde under de 24 timer have et fælles checkpoint. Det kunne blive festligt. For selv om nogen skal udføre krævende opgaver skal det først og fremmest være sjovt for alle!".   
  PRISOVERRÆKKELSER LIVE PÅ NETTET!
  FotoMarathon holder i år 25 års jubilæum. Overrækkelse af præmier til dette års vindere foregår 
i Politikens Hus lørdag 6/9 kl. 14.00.
Reersø-firmaet Cyberling.dk samarbejder i år med arrangørerne om transmission fra Politikens foredragssal. Dette betyder at man hjemme fra sin PC kan følge prisoverrækkelserne i lyd og video, kigge på vinderbilleder, og man kan via live-chat give sit besyv med. Nærmere oplysninger på www.cyberling.dk/nyheder.html.


IT-klubber løser gordisk knude?
03.09.03.  Hvad gør 18 personer som bor spredt over hele landet, som gerne vil undervises i billedbehandling om onsdagen, af en bestemt lærer som bor ved Kongens Lyngby?
  Denne tilsyneladende gordiske knude er løst af Reersø IT-klub og Internetgruppen Sorring.
Lærer og elever har nemlig fået den ide, at mødes i et virtuelt klasselokale, via Internettet.
  Den første af 10 lektioner i Paint Shop Pro gik planmæssigt i luften i aften, og her bød lærer Ib Capion Olsen de 18 kursister velkommen online.
I lighed med almindelig tilstedeværelsesundervisning blev der i første lektion gjort en del ud af at forklare klassen om kursets indhold og hvilke faciliteter og hjælpemidler der er til disposition.
  Under denne form for "levende fjernundervisning" kan læreren
benytte sig af webrummets mangeartede faciliteter til skærmpræsentationer, video, whiteboard, talekommunikation, tekstchat, håndsoprækning, m.m.
  Noget særligt snildt ved denne undervisningsform er, at man - samtidig med at læreren præsenterer en opgave - kan arbejde med opgaven i det program som undervisningen vedrører, i dette tilfælde Paint Shop Pro. Kursisterne kan i mellem lektionerne øve sig, hjulpet af opslag i materiale på lærerens hjemmeside.
 
Kursusbevis vil blive udstedt til de kursister der løser mindst 80% af de stillede opgaver.
  En del af kursusholdet befinder sig i Sorring Internetcafe, mens de andre siddder hjemme ved deres personlige computere i Esbjerg, Fakse, på Reersø, osv.
 
Under alle omstændigheder spares lærer og kursister for tid og udgifter til lokale og transport til et sædvanligt kursussted, og erfaringer har vist at denne nye form kan være lige så effektiv som traditionel undervisning. Ligeledes er der over webrummets voice-, video- og tekstchat mulighed for muntert socialt samvær.  
  Det anvendte virtuelle klasseværelse er  formidlet af Cyberling eMødeService, Reersø.


Online-event: CrazyHouse
28.08.03.
Da Erling (Reersø IT-klub) - aftenens showmaster - tonede frem på skærmen oplyste han, at han i anledning af aftenens hverv som skærmtrold havde investeret i et face-lift. Hertil blev der straks kommenteret fra
Bent (Fakse):"Du har da forhåbentlig fået rabat!" 
Programmet bød først på en "Hvad er det ?"- konkurrence. Et af emnerne var et japansk luxus WC med microprocessor og kontrolpanel til styring af vandstråletemperatur, strålepossionering for damer og herrer, varmlufttørring, sædetemperatur m.m. Næsten gættet rigtigt af Maja (Dalby) og Ib (Brede).
Carl Verner (Kr. Helsinge) foreslog betegnelsen: "Toiletpapirsparer!".

Billedet af det mere ydmyge WC skulle efter sigende være Erlings eget.
 
Under gåder kom denne fra Heine (Nørrebro):
 Blondinen: Jeg skulle ha' nogle gardiner til min pc´er.
 Ekspedienten: Øh ...Pc´er bruger ikke gardiner!
 Hvad siger blondinen så? 
 Svar: Jeg har altså Windows...!
Louise (Reersø) havde denne:
 Hvad er ligheden mellem en PC-bruger og en WC-bruger?  Svar: De sidder ned!
Helle (Ølgod): Hvornår har en blondine to hjerner?
 Svar: Når hun er gravid med tvillinger!
Inger (Sorring): Hvad sagde manden da han tabte fernis ned ad ryggen?
 Svar: Nu lakker det mod enden!  
Birte: (Reersø) Hvorfor er der ikke katte på kirkegårde?
 Svar: De er bange for gravhundene!
Herdis og Kurt (Høng): Hvad laver en pensioneret brandmand?
 Svar: Tænker på gamle flammer, mens han slukker efter!
Britta og Fin (St. Fuglede): Hvad er det mest kendte husdyr i København?
 Svar: Grillkylling!
  

Levende fjernkursus! Under et afsluttende crazy diasshow modtog vi en lille briefing fra Ib Capion om hans 10-lektions fjernkursus i Paint Shop Pro, som begynder her på LiveNet Reersø onsdag den 3. september, med 24 deltagere + underviser. Vi ønsker lærer og elever held og lykke!


Overspil dine grammofonplader til CD-er!
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 21.08.03.
Fin Olesen demonstrerede i aften hvordan man får musikken fra gamle grammofonplader og musikcassetter over på en glinsende ny CD. Gamle 78'ere er ingen hindring. 
Fin viste hvordan man med programmet Cool Edit fra 
www.syntrillium.com kan optage musik fra grammofon eller båndoptager, fra forstærkerens 'line out'. Med et kabel til pc'ens lydkort (line in) går det snilt at optage og gemme musikken på harddisken i et digitalt format.
Inden man brænder musikken over på  en CD kan man i Cool Edit forbedre (redigere) lyden. F.eks. rense for nålestøj eller båndsus, og splitte lyden op 2 kanaler (stereo). Den redigerede musik gemmes som "Windows PCM"-fil og er derefter klar til brænding.
Det tager ca. en times tid at optage, redigere og brænde en LP over på en CD.
Fin Olesen: "Cool Edit er intet mindre end verdens bedste lydbehandlingsprogram!"
Tak til Fin Olesen for den spændende præsentation.
Vi tog derefter et lynkig på webstedet
www.gigatech.dk som tilhører vores medlem Henning Larsen. Her finder man bl.a en lille brugtbørs hvor man kan finde brugte ting til PC'er til rimelige priser.
Under aftenens tips og trix kom vi omkring 'skjulte filer' og virussikker omgang med e-mails.


Sådan arbejder en netmissionær
14.08.03.
Er danske trossamfund på mærkerne når det gælder om at benytte internettet som et redskab til at drive mission? 
Ja, det må man nok sige! I hvertfald når det gælder Kirkelige Forening for Indre Mission, som driver et at nettets mest besøgte sites med spændende opsatte artikler, afstemninger, sjælesorg debatforum og chatrum. Desuden jævnlige online-arrangementer som foregår i et voice & video e-møderum med moderne Web Conferencing Technology. I øvrigt af samme fabrikat (VoiceCafé) som det e-møderum LiveNet Reersø benytter.
Asbjørn Asmussen   Aftenens taler og præsentatør på LiveNet Reersø var 
Netmissionær Asbjørn Asmussen, som er fastansat hos Indre Mission som ansvarlig for JesusNet, herunder  det populære chat og debatsted Cafe Thomas.
Populariteten ses blandt andet af at brugerne allerede har indsendt over 14.000 skriftlige indlæg. Disse indlæg har alle adgang til at gå ind og læse på nettet.
  Asbjørn Asmussen fortalte, ledsaget af slides, om de aktiviteter han, i samarbejde med sit bagland, er engageret i. Ligeledes tog han os på en guided tur gennem JesusNets websted. 
  Asbjørn: "Sitet er layout'et som et magasin, opdelt i sektioner. På forsiden vises kortfattede introduktioner til artikler, budskaber og debatemner som findes på underliggende sider!".
  Elektroniske afstemninger viser, at hovedparten af brugerne besøger JesusNet fra deres hjemmeadresse. Ligeledes at 40% af brugerne besøger sitet mindst en gang om ugen.
  Asbjørn: "Jeg er så heldig at mit arbejde og min største fritidsinteresse er een og samme ting - at udforske den religiøse verden og at medvirke til udbredelse af den kristne tro.
En stor del af min tid går med redigering af tekster på JesusNet, og med dialoger med sitets brugere via mail, chat, forum'er og i Cafe Thomas e-møderum"!
   Efter Asbjørn Asmussens tale blev der åbnet op for spørgsmål fra arrangementets online-gæster. Da der ikke var lagt op til nogen religiøs diskussion blev det mest til 'roser uden torne' (- som Ib Capion udtrykte det) til det tiltalende
www.jesusnet.dk. Et site som deltagerne fandt veldisponeret, visuelt tiltalende og smagfuldt i fremtoning. Et sted man formemmer der bliver kælet for.
Diplom for årets bedste kirkelige hjemmesideIkke underligt at hjemmesiden for andet år i træk har modtaget Kristeligt Dagblads diplom som Danmarks bedste kirkelige hjemmeside.
Tak til Asbjørn for et virkelig spændende og lærerigt foredrag!
(Referant: Erling Nielsen)


IT - et plus for 'Åben Ø'
2-3.08.03.
 Reersø var i weekenden vært for 1000-vis af gæster fra nær og fjern. Anledningen var det årlige 'Åben Ø'-arrangement, tilrettelagt af Kulturgruppen Reersø.
  Her kunne man på halvøen, i huse, gårde og pavillioner se resultater af de aktiviteter som som året igennem udfolder sig på Reersø, manifesteret i billeder, skulpturer, musik, sang og dans.
Men også i form af moderne informationsteknologi!
Adskillige gæster havde inden deres ankomst orienteret sig om weekendens tilbud på  www.reersoe.dk, eller på Danmarks kulturportal, Kultunaut.
  Weekenden igennem viste medlemmer af Reersø IT-klub videofilm og digitale diasshows på pc-skærme og filmlærred. Det foregik på Strandvejen 38, i et lokale udlånt af Skolen på Reersø.
Her kunne man non-stop opleve Erik Olsens spændende dokumentarfilm "Kunstnerliv på Reersø", og diasserien "Reersø før og nu" produceret af klubbens multimedie-team.
  Præsentationerne føjede sig på glimrende måde ind i weekendens aktiviteter rundt på øen. På IT-klubbens stand kunne gæsterne se og høre kunstnernes præsentation af deres kunst på storskærm, før eller efter de besøgte kunstnerne live, på deres værksteder eller udstillinger.
 
 Det var Carl Verner Christensen der stod for opbygningen af IT-klubbens udstilling, assisteret af Erik Olsen, Maja Hansen og Kurt Petersen.
Carl Verner Christensen: "Skærmpræsentationerne vi lavede handlede mest om øens mangfoldige kulturliv, men mange gæster var også interesseret i en snak om IT-klubbens aktiviteter året igennem. Ikke blot vores klubaftener i Reersø-huset, men også klubbens LiveNet-arrangementer og fjernundervisning over Internettet, hvori alle har mulighed for at deltage hjemme fra ejen pc, uanset hvor de bor!"


Picnic ... fri fra skærm og tastatur
19.06.03.
Trods ustadigt vejr mødte 22 friske medlemmer og gæster frem til klubbens traditionelle picnic ved Fårehuset.
Se fotos her.
På gensyn efter sommerferien! 

Det lakker mod sommerferie
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 12.06.03.
Trods det skønne udendørs junivejr mødte 12 medlemmer op til vintersæsonens sidste klubaften.  
  Carl Verner kvarter bød bl.a. på nyttige genveje på tastaturet, som sparer tid og modvirker museskader. Ligeledes orienterede han om et PC-kursus for begyndere som starter op fra uge 38 i Kirke Helsinge. Der bliver 2 hold,  henholdsvis mandag og onsdag aften over 9 - 10 uger.      
  Bibber, som repræsenterer Kulturgruppen, blev opfordret til at varetage kontakt til medlemmer som eventuelt har mulighed for at stille noget IT-halløj op under Åben-Ø arrangementet 2-3 august.
  Under tips og trix var vi omkring overførsel af fotos fra digitalkamera til CD-rom, konfigurering af printer og email spam. Erling Nielsen viste på klubbens hjemmeside hvordan medlemmernes email-adresser er blevet beskyttet, så de ikke automatisk kan hentes af spammere. På gensyn til picnic ved fårehytten næste torsdag aften kl. 18.00 :-))


Intercity fjernmøde: Sorring - Reersø - Videnskabsministeriet.
"IT i de danske regioner" med Lene Kristiansen fra VTU.
Videokonference: Sorring-Reersø-København live netevent. Medvirken af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 22.05.03.  Fjernmødet blev åbnet fra Sorring i Østjylland, hvorfra projektleder Inger Drengsgaard bød velkommen. Under velkomsten lod hun  et webcam panorere rundt i Sorring NetCafe, hvor en gruppe medlemmer af Internetgruppen Sorring sad klar til møde.
   Derefter blev lyd og videokanal omstillet til Reersø, hvor Reersø IT-klub sad samlet. Klubformand Erling Nielsen orienterede kort om fjernmødets tekniske opbygning, hvorefter han overlod scenen til fjernmødets taler, cand. scient. pol. Lene Kristiansen, fra Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, som optrådte fra et af ministeriets lokaler i København.
Lene Kristiansen, Videnskabsministeriet     Lene Kristiansen holdt et spændende illustreret foredrag om "IT i de danske regioner". Hun gav Indledningsvis et rids af regeringens it-politik og præsenterede derefter en række fakta om IT i regionerne, og fordelingen af IT-arbejdpladser og e-læring.
   Lene Kristensen benyttede sig behændigt af e-møderummets facilitet til polling (elektronisk håndsoprækning), og hun tog på denne måde - i nuet - temperaturen på deltagernes IT-anvendelse, i forhold til landsgennemsnittet. F.eks.: "Sender du mere end 100 e-mails om ugen, privat og i dit erhverv?" "Har du fået installeret ASDL?". Lene Kristiansen fandt deltagernes polling-svar ret typiske, i forhold til tal hun kender fra bl.a. Danmarks Statistik.
  Lydforforbindelsen mellem Sorring, Reersø og de eksterne online-gæster fungerede perfekt, men desværre opstod der periodiske svigt i lydafsendelse fra computeren inde i ministeriet, hvorfra Lene Kristiansen optrådte. Dette var ægerligt, ikke mindst for foredragsholderen. Heldigvis kom hendes illustrative slides planmæssig frem i e-møderummets præsentationsvindue.
Telekonference. Screenshot / Screendump fra online foredrag af Lene Kristiansen, Ministeriet for Videnskab   Blandt spændende spontane indlæg fra eksterne online-deltagere, bør nævnes Niels Gjermansen, KKA, Københavns Kursus-og Aftenskole,
om erfaringer med fjernundervisning. 
Fra undervisningssektoren var der online-deltagelse af blandt andre Martin Damm, HandelshøjskolecentretSelandia i Slagelse, Poul Tang fra Amtcentret for Undervisning, Århus Amt, Inge Bæk Nielsen og Ib Capion fra KKA, samt Jens Steensberg fra COK, Center for Offentlig Kompetenceudvikling. Desuden, naturligvis en række personer med politisk og teknisk interesse for IT og telekonferencer. F.eks. deltog Herman Ransborg fra Netnavigate.dk i Ølstykke med en IT-arbejdsgruppe.
   I aften oplevede vi ikke helt samme spørgelyst, som vi sædvanligvis oplever under foredrag i vores e-møderum.
Dette skyldes utvivlsomt lydsvigtene fra ministeriets computer, som afskar os fra at høre væsentlige passager i Lene Kristansens foredrag.
   Alligevel modtog vi, efter arrangementets afslutning e-mails med ros fra deltagere, som havde fundet det spændende at være med, og som gerne vil inviteres hvis vi laver noget tilsvarende en anden gang. 
Ligeledes fandt Lene Kristiansen det udbytterigt at prøve, at være med i denne nye form for telekonference. 
  Inger Drengsgaard: "Tak her fra Sorring, hvor vi sad ca. 10 personer bænket foran en storskærm. Jeg synes at aftenen viste, at der er grobund for videre arbejde med denne type arrangementer - og at der er et publikum til dem, blot emnet er relevant. Hvis vi tæller alle med, der sad i Sorring og Reersø, kommer vi vel op på ca. 40 deltagere - og det er flere end der plejer at deltage!" 


Lidt af hvert
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 15.05.03.
 16 forårsfriske medlemmer mødte op. Formandens klubmeddelser indeholdt blandt andet orientering om klubbens medvirken i Sorring - Reersø - København fjernmødet  på torsdag, hvor Lene Kristiansen fra Videnkabsministeriets IT-politiske afdeling medvirker fra København. Læs her
Aftenens første afdeling blev varetaget af Carl Verner, som gennemgik en række nyttige råd til nye PC-brugere. Gennemgangen er en appetitvækker til et kursus for begyndere som starter til efteråret. 
I aftenens tips og trix kom vi blandt andet omkring e-mail håndtering og lidt billedbehandling.


Alternativ officepakke Lotus Smartsuite Millennium
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 01.05.03.
 Vi beskæftigede os i aften med installation og test af en programpakke der konkurrerer med Microsofts produkter til teksbehandling, regneark, præsentation, mail og kalender.

  Det drejer sig om den prisbelønnede IBM programpakke, Lotus SmartSuite V 9.7 Millenium  i dansk version, stillet til rådighed for IT-klubben til testformål af firmaet BlueCom Danmark A/S .
  Med Birte Christoffersen ved tasterne kunne vi konstatere, at softwaren helt problemfrit lod sig installere på IT-klubbens bærbare, i løbet af ca. 10 minutter. 
Ligeledes kunne vi konstatere, at programpakken tilbyder faciliteter der ligger fuldt på højde med dem der kendes fra Microsofts Office 2000 og MS Works.
Birte Christoffersen
  Vi kiggede ind i suitens Lotus Word Pro til tekstbehandling, Lotus 1-2-3 til regneark og Lotus Freelance Grafics til grafikpræsentationer.
  Birtes gennemgang af nogle anvendelseserksempler overbeviste os om at denne nyeste udgave af Lotus SmartSuite har en attraktiv brugerflade og programmernes ar funktioner ikke står tilbage for  Word, Excel, Powerpoint og Outlook, som hidtil har monopoliseret markedet. 
  Lotus SmartSuite 9,7 Millenium  kan købes OEM for ca. 300 kr. Dvs. at denne pris kun gælder når suiten  købes sammen med en PC.


Test af e-møderum
24.04.03.
I aften havde vi ikke noget fast program i klubbens e-møderum. En del af klubbens medlemmer var tilstede i rummet, med råd og vink til gæster som ønskede at afprøve deres log-in, mikrofon og webcam.Introduktion til billedbehandling - live over nettet
  10.04.03.
Ib Capion Olsen, fjernunderviser ved KKA, demonstrerede i aften en lektion i digital billedbehandling for begyndere.
  "Klassen" bestod af en snes deltagere, som kl. 20.00 havde logget ind på Reersø IT-klubs e-møderum.  
Lektionen indeholdt en introduktion til Paintshop Pro, og forslag til hvordan man benytter programmet til at tilpasse billeder, så de fx. egner sig til at sende som e-mail, eller til at blive lagt ud på internettet.
  Ib Capion Olsen: "Jeg har ikke tidligere fjernundervist i realtid. Da jeg indledte lektionen følte jeg det lidt dumt at sidde og tale til min computer. Men såsnart deltagerne
begyndte at stille spontane spørgsmål over e-møderummets
voicechat opstod en fornemmelse af hyggeligt og inspirerende samvær!"
  Det samme synes åbenbart online-deltagerne. Efter lektionen skortede det i hvert fald ikke på komplimenter til læreren, og en del af deltagerne opfordrede til, at der snart bliver arrangeret et levende fjernkursus, med  fortsættende lektioner: "Så vi kan blive rigtig skrappe til digital billedbehandling!"
  Blandt de websider sider som blev vist i e-møderummets præsentationsvindue, var også en side med links til pdf-filer, som deltagerne kunne downloade til efterfølgende selvstændig repetition.  
  Birte Christoffersen: "Jeg tror, at efterfølgende lektioner kan blive endnu mere lærerige og hyggelige, når vi alle bliver mere dus denne levende form for fjernundervisning!" 
  Aftenens anvendte virtuelle klasserum var af typen VoiceCafé ClassMaster, leveret af Cyberling eMødeservice.
  Herligt også i aften at møde gæster i vores e-møderum fra hele landet!     
  Tak til Ib Capion Olsen for levering af et godt eksempel på levende fjernundervisning - på en facon der absolut funker i praksis!


"Carl Verners kvarter". Begyndere kan starte her!
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev Carl Verner Christensen 3.04.03.
 Vi oplevede i aften en pædagogisk velforberedt introduktion til computerens hardvare og software med Carl Verner Christensen. "Kvarteret" - det første i en række - var en tiltalende Powerpoint-præsentation med nøgleord og illustrationer - kombineret med  fremvisning og forklaring af bl.a. harddiskens funktioner.
  Indslagene med Carl Verner er en særlig service til medlemmer der endnu er begyndere i brug af PC. Men vi har alle gavn af at repetere hvordan computeren er opbygget, dens elektronik, styresystem og hvordan man tager fat på at anvende programmer på en hensigtsmæssig måde.
  Derefter arbejdede vi videre med Maja's hjemmeside i FrontPage.
Henning demonstrere hvordan man organiserer hjemmesidens layout ved brug af frames (rammer) og tabeller, baggrunde og anbringelse af tekst og grafik.
  Under Tips og Trix var der spørgsmål og svar til hvordan man logger på klubbens e-møderum og om eksport/import af adressekartotek samt tilpasning af brugerfladen i Outlook Ekspress.


Mini-konference. IT-landsbyerne Sorring og Reersø
27.03.03.
Aftenens mini-konference blev gennemført som et samarbejde mellem Reersø IT-klub, Vestsjælland, og Internetgruppen Sorring, ved Silkeborg. 
  Efter lidt introduktion til e-møderummets faciliteter, og velkomst ved formand Erling Nielsen, Reersø IT-klub, fortalte projektleder Inger Drengsgaard om IT-landsbyen Sorring www.sorring.dk. Bl.a. om Internet-gruppens aktiviteter, landsbyens hjemmeside, Sorring Internetcafé. Endvidere projektet "Sorring - en IT-landsby", som involverer et stort antal frivillige tovholdere.
  Under introduktionen kunne deltagerne følge en flot diaspræsentation af Sorring-aktiviteterne. 
   Udover frivillig indsats, har Sorrings Internet-gruppe siden stiftelsen i november 2000, modtaget tilskud fra Landdistrikspuljen, samt fra tips- og lottomidlerne.
  Ingers levende præsentation gav indtryk af en imponerende IT-aktivitet i Sorring, og frembragte en byge af mundtlige spørgsmål fra mini-konferencens online-deltagerne. 
   Senere fulgte en introduktion af Reersø, ligeledes understøttet af en flot diaspræsentation. Lidt om naturen, øens befolkning, hvor man mødes, og aktiviteter i Reersø IT-klub, siden stiftelsen, februar 1999. Endvidere lidt orientering om byportalen www.reersoe.dk.
   Som landsbyer er Sorring og Reersø cirka lige store, med godt 700 indbyggere. Mini-konferencen afdækkede nogle interessante forskelle i måden man har grebet lokale IT-projekter an på. I Sorring har man fået stablet et dejligt lokale med 10 pc'er på benene. På Reersø har man valgt at arrangere hyppige tema-baserede klubaftener i Reersø-huset, med en fælles bærbar pc, projektor og lærred, samt regelmæssige online-arrangementer over Internettet.
  I øvrigt kan man finde en masse information om Sorring og Reersø på de to landsbyers fyldige hjemmesider.
  Tak til alle fra Sorring, Års, Fakse, Brede, København, Høng, Kirke-Helsinge, Reersø osv. for god opslutning omkring aftenens online-arrangement. Ikke mindst til formand Jette Hansen, Internetgruppen Sorring, for engageret medvirken.
Det var hyggeligt og spændende - og tænk en gang hvad vi sparede i tid og rejseudgifter ved at mødes på denne måde! Årsmøde og generalforsamling.
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 20.03.03. 
Vi afholdt i aften, med 19 fremmødte medlemmer, et livligt og positivt årsmøde med valg til bestyrelsen. Nyindtrådt bestyrelsesmedlem er Carl Verner Christensen (kasserer). Ny 1. suppleant er Henning Larsen og ny 2. suppleant er Fin Olesen. Flemming Kjærullfs beretning kan læses her.


 
Ude på landet ... skal vi ikke bare lukke udkantsområderne? 
13.03.03. 
Journalist Anita Lillevang www.lillekom.dk  var aftenens inviterede online-gæst.
  Fra sin PC hjemme i Gl. Sole, optrådte hun med et illustreret foredrag og et debatoplæg om udviklingen ude i landdistrikterne.
  Indledningsvis vistes nogle tankevækkende slides der illustrerer det skæve Danmark, i kontrast til regeringens erklærede politik om et "Danmark i balance".
  "De unge forlader udkantsområderne til fordel for større byer der byder på videregående uddannelser.
Derfor har mange udkantsområder en befolkningssammensætning med mange ældre og få børn. 
Adskillige offentlige og private servicetilbud forsvinder:
Butikker, sygehuse, skoler, ...
Endvidere en række gode jobs!"
"Flere udkantskommuners økonomi har svært ved at hænge sammen, så
 - skal vi ikke bare lukke udkantsområderne - og overlade dem til landmændene og naturen?"
"Helst ikke! Vi er jo mange der gerne vil leve et godt liv på landet, i sammenhæng med natur og rekreative oplevelser. Ligeledes er der stadig folk der realiserer en drøm om at flytte på landet!"
  Anita Lillelund illustrerede dernæst en række eksempler på, at der i nogle udkantskommuner allerede er taget skridt til en positiv udvikling.
  F.eks. i  Halkær Ådal ved Nibe hvor en folkeforening er i færd med at skabe en økologisk eksperimentalzone i et almindeligt, dansk landbrugs- og naturområde. Projektet indbefatter landdistriktsudvikling og bæredygtighed (gylleseparation/biogas), job-generator, Internetcafé og opførelse af et nyt boligområde med økologiske huse. Halkær Kro er omdannet til en andelsforening som nu fungerer som forsamlingshus og kulturcenter. 
  I Egebjerg på Sydfyn har man omdannet et tidligere fattighus til et iværksætterhus. I præsentationen indgik ligeledes eksempler på foretagsomme og opfindsomme personer i udkantsområder der har fået god gang produktion og salg af nicheprodukter, f.eks hybensaft og møbelproduktion!" 
  Ifølge Anita Lillelund er forventningerne til, at Internettet kan bruges som  løftestang for udviklingen i landkommunerne endnu ikke indfriet.
Men systemer til talebaserede e-møder over Internettet - som Reersø ITklub har lanceret - kan måske være med til at fremme interessen for professionel anvendelse af IT i udkantsområderne. Ikke mindst til etablering af netværk over kommune- og landegrænser, IT-baseret hjemmearbejde og fjernundervisning.
  Anita Lillelund efter foredraget: "Det har været en god oplevelse at være med i aftenens online-arrangement. Teknikken fungerede fint. Herunder billedskift (e-møderummets follow-me funktion) som fungerer perfekt, blot ved klik på et link!"
  I aftenens arrangement deltog interesserede fra nær og fjern. Bl.a. en dame fra Oregon, USA.
  Tak til Anita Lillelund for det tankevækkende foredrag.   
       


Design af hjemmesider i Frontpage 
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev Frontpage 06.03.03.
I aften var det mest Henning der var ved tasterne, og han viste os rundt i nogle af funktionerne i Frontpage, som er en del af Microsofts officepakke.
  Introduktionen af dette program var begyndelsen til et lille fælles hjemmesideprojekt, hvor vi over nogle klubaftener vil opleve tilblivelsen af. Hjemmesidens tema er 'patchwork', og sidernes indhold leveres af Maja Hansen.
  Under 'Tips & Trix' kom vi bl.a. omkring installation af ADSL, omskifterboxe mellem printere, upload af websider til server, slægtsforskning og test af mikrofon/headset.
  Nogle af aftenens gæster havde kørt mange kilometer for at deltage. F.eks. var Lone Kristensen kørt hertil, helt fra Lolland.   
  


Levende fjernundervisning - og lidt edutainment 
  27.02.03.
Erling Nielsen viste os i aften hvordan et moderne web-baseret e-møderum kan anvendes som virtuelt klasseværelse.
  Der blev demonstreret hvordan pc'en udnyttes som multimedie-maskine for lærer og elever - over Internettet.
  Deltagerne oplevede bl. a. en lille interaktiv sproglektion i japansk, gennem anvendelse af co-browsing, brug af e-møderummets dynamiske whiteboard, samt real-time dialoger via mikrofon, tastatur og webcam.
  Der blev øvet nogle få gloser, som deltagerne lærte at skrive (på japansk!). Udtale af gloserne blev øvet både med Erling som "lærer", og ved lytteøvelser fra en lydfil indtalt af en indfødt japaner. 
  Aftenen bød også på besøg i en japansk sushi restaurant, hvor deltagerne lærte hvad sushi  består af, og hvordan man bestiller sushi a la carte, med de korrekte japanske betegnelser.
  Et særligt underholdende element var en "Hvad er det"-konkurrence. Her viste Erling nogle japanske genstande frem i sit webcam, som deltagerne kappedes om at gætte brugen af. 


Slægtsforskning med Britta Westrin 
20.02.03.  Hvordan benyttes computeren i arbejdet med slægtforskning? Og hvordan bruges Internettet til søgning af slægtninge i ind- og udland?
  Det fik vi i aften demonstreret af vores medlem Britta Westrin .
Britta fortalte, at der er en del gode programmer på markedet, men hun foretrækker selv BROTHERS KEEPER .
  Grundprincipperne i Brothers Keeper blev gennemgået. Hvorledes ens slægtsdata importeres og hvorledes slægtsdata indtastes i programmet. Programmet har også faciliteter til udskrifter efter forskellige kriterier.
  Links til relevante arkiver, biblioteker, foreninger  findes bl.a. på hjemmesiden for Statens arkiver . Hvis man vil søge efter slægt i Gørlev kommune kan det ofte betale sig at kontakter Lokalhistorisk Forening for Gørlev Kommune.
  Britta demonstrerede også hvordan man søger i mormonernes internationale FamilySearch. Her fik vi vist hvordan et par af vores medlemmer kommer af fornem udenlandsk slægt, som stod  optegnet i søgestedets database, flere hundrede år tilbage.
  En spændende aften for de mange fremmødte medlemmer og gæster! 
  


Havmågen - live over Internettet 
  13.02.03.  Kan man - som et lille firma på Reersø - sidde ved sin PC og demonstrere produkter, og tale online med kunder over hele verden?
  Ja! Det fik vi tydeligt demonstreret, da Jette Hansen i aften holdt foredrag i IT-klubbens konferencerum på Internettet.
  Jette Hansen og Christian Damgaard har fornylig åbnet butik HAVMÅGEN på Strandvejen. Butikken markedsfører et sortiment af AloeVera produkter, der bl.a. omfatter drikke, næringsrige bikubeprodukter, kropspleje, hudpleje, kosttilskud og make up.
  Via en flot dias-præsentation indledte hun med et historisk rids, der førte tilbage til opdagelsen af plantens lægende egenskaber 1500 f.Kr. Efter genopdagelsen i nyere tid er der udtaget patent på metoder til udvinding af det bedste fra Aloe Vera planten.
  Jette Hansen benyttede sig flittigt af af det virtuelle konferencerums faciliteter til co-browsing og viste os rundt i AloeVera Portalen - som også indeholder en lille e-butik.
  Ligeledes fik vi et indtryk af butikkens kulturhistoriske omgivelser, idet Jette, i sin dias-serie, også præsenterede en flot Helle Kjærulff tegning af den nedlagte Reersø Smedie, hvor HAVMÅGEN har adresse.Mange gode råd 
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 06.02.03.  Efter formandens klubmeddelelser, og opsamling af spørgsmål til tips og trix, forsøgte vi os med skrivning af symboler på tastatur. Dette lykkedes dog ikke helt, da den anvendte labtop tilsyneladende ikke artede sig som en stationær PC med numerisk tastatur. For de der har lyst at forsøge på egen hånd er der inspiration at hente fra disse links: www.danishbingo.dk 
(vælg "lidt sjovt") og www.alanwood.net/demos/wgl4.html.
  Henning Larsen lagde op til et tema om brug af Frontpage til design af websider. Det blev besluttet at vi over nogle klubaftener designer en simpel webside efter ide om indhold af Maja Hansen.
  Under tips og trix kom vi bl.a. omkring Brother's Keeper software til slægtsforskning, besvaret af Britta Westrin, samt ADSL installation med switch, og router, og overvejelser omkring anskaffelse af digitalt kamera, besvaret af Torben Danø.
Her havde vi igen god nytte af http://www.edbpriser.dk.
Torben henledte opmærksomheden på en vigtigt samling af opdateringer til Internet Explorer som man straks bør hente på Window Update.
Ligeledes anbefalede han, at anvende virus "Removal Tools" fra http://securityresponse.symantec.com/avcenter/tools.list.html
 
hvis man har mistanke om at der sidder drilagtige rester fra en virus i computeren.Fra Kattegat til Aral-søen ... 
  30.01.03.  Kurt Christensen var aftenens taler i IT-klubbens konferencerum på Internettet.
  Under foredraget viste han rundt i et spændende billedgalleri,
som kan besøges på LLH Landsforeningen Levende Hav's hjemmeside.
 
Arrangementet tiltrak deltagere fra det ganske land, og Kurt besvarede, over rummets voice- og tekstchat, spørgsmål om bl.a. lokalbefolkningens madkultur, fiskemetoder og boligforhold.
  I øjeblikket er temperaturen  i Aralsk omkring minus 30 grader, og fiskeriet foregår under isen, med fiskenet som anbringes ved hjælp af en sindrig harpunteknik.
Det fremgik af den levende og engagerede præsentation, at kazakkerne er et gæstfrit folkefærd, som gerne inviterer på eksotiske egnsretter, tilberedt af får og fisk. 
  Kurt har i en længere årrække opholdt sig hyppigt i Centralasien, som koordinator for et dansk bistandsprojekt til genoprettelse af fiskeriet ved Aralsøen: "From Kattegat to the Aral Sea".
  Bistanden har bl.a. resulteret i uddeling af udstyr til 72 kooperativer og brigader som fisker skrubber på Aralsøen.  
  Kurt havde i øvrigt forsøgt at få en personer i LLH's søsterorganisation, Aral Tengise, til at deltage i aften, via Internettet. Men da vores arrangement foregik på et tidspunkt hvor det er dyb nat i Aralsk, så kunne dette desværre ikke gennemføres. Alligevel blev det en virkelig oplevelsesrig aften i vores e-konferencerum, som vi skylder Kurt en stor tak for.


Omkring Mexico og Messenger 
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 23.01.03.  Aftenens særlige gæst var Ida Hrönn, der har opholdt sig i bl.a. Mexico og Guatemala.
Ida er datter af vores medlem Finn S. Nielsen. Hun har på sine rejser haft stor glæde af MS Messenger og Hotmail. Ikke mindst ved besøg på alverdens netcafeer.  
Ida Hrönn  gennemgik download af Messenger fra www.msn.dk, og demonstrerede hvordan man med programmet kan se, hvornår venner og bekendte er online på Internettet - og om de har lyst til at udveksle en snak. Ligeledes hvor nemt det går at bruge Messenger til udveksling af billeder.
Under aftenens 'Tips og trix', styret af Henning Larsen,  blev der bl.a. spurgt efter software til konvertering fra tekst til tale, og omvendt. 
Herunder blev der henvist til "TaleRobert" på www.talerobert.dk.
Robotten oplæser klart og tydelig danske tekster.
Den modsatte vej - fra tale til tekst - kræver en mere avanceret teknologi, som endnu befinder sig på et pilotprojekt-stadium. Selvom talestyret nummeropkald har eksisteret i nogen tid, hvilket Anny Wahlberg demonstrerede med sin mobilos.


Cybermuseum med Anders Hjoth-Jørgensen
  16.01.03. Tegneseriemuseets Anders Hjorth-Jørgensen holdt i aften liveforedrag om tegneserier. Begivenheden foregik i IT-klubbens virtuelle møderum, hvor enhver fra cyberspace kan logge på, høre med, se med, og stille mundtlige spørgsmål over rummets voicechat.
I den visuelle del af foredraget benyttede Hjorth sig flittigt af Tegneseriemuseets flotte hjemmeside www.tegneseriemuseet.dk.
Museet, indviet i 1993, eksisterer i dag som et omfattende fysisk arkiv, samt som et informativt website og rejsende udstilling.
Sitet fremtræder som et stort interaktivt leksikon, med et væld af flotte illustrationer. 
Hvert år i juli måned arrangerer museet en udstilling med udgangspunkt i museets arkiv og forskning. Udstillingen kan ses fra 1. til 31. juli på Gørlev Bibliotek.
Museets indsamler materiale, som belyser tegneseriernes historie og grafiske udvikling - primært med fokus på det danske tegneseriemarked. 
I Tegneseriemuseets netbutik kan publikum bl.a. købe museets egne udgivelser, som i de senere år fortrisvis er publiceret på CD-rom.
Vi skylder Anders Hjort-Jørgensen en stor tak for det spændende foredrag, og ønsker ham held og lykke med de værdifulde samlinger, og deres fortsatte beståen og tilgængelighed for offentligheden!Net-Bingo
Reersøhuset, Medborgerhus, Strandvejen 29, Reersø 4281 Gørlev 08.01.03. Årets første klubaften begyndte i den lettere genre, med et eksempel på online-spil. Nærmere betegnet bingo, som f. eks. kan spilles over www.danishbingo.dk. Vi registrerede os og spillede med i en enkel runde. Webstedet har mange spillerum. De er opdelt i amter og kommuner. Vi valgte at spille med i "Gørlev-rummet", hvor man efter sigende kan finde medspillere næsten døgnet rundt. Rummene har også tekst-chat, så spillerne kan kommunikere med hinanden  under, og ind imellem spillene.

Carl Verner viste os en gratis facilitet på www.internetstart.dk  som er formålstjenlig, hvis man ønsker at have adgang til sine favoritlinks, adressekartotek og notater, fra hvilken som helst pc i verden. Når man opretter sig som bruger får man rådighed over et "My home" hvor man kan gemme links, e-mailadresser osv. 
Under aftenens runde om 'Tips og trix' var der diskussion om håndtering af fotos, så de bliver "brugervenlige" for modtagere, når de sendes med e-mails.
I denne sammenhæng blev det populære  billedbehandlingsprogram ACDSee især rosende omtalt af klubbens ivrige digitalfotografer.   

Se også klubbens aktiviteter år 1999,  2000 og 2001,  2002,
2004- ... -


 
 
LODAHL ENGINEERING
Præcisionsdesign, dimensionskontrol og projektering
 

 
 
 
 


TILBAGE
HJEM REERSØ ONLINE|WEBMASTER