Reersø fik sin dronning

Raggen Nielsen skulptur - Dronning Margrethe den Første  Godt 100 mennesker overværede afsløringen af skulpturen af dronning Margrete den 1. på Reersø. Formanden for Reersø Beboerforening fjernede det røde velour, og tidligere borgmester holdt talen.
Længe har hun været undervejs, men nu står den 1.300 kilo tunge og en meter høje Margrete den 1. velplaceret under den store blodbøg ved Reersøhuset på Strandvejen.
Den er Reersø-skulptøren Raggen Nielsens værk, som søndag fandt sin plads, efter at Raggen Nielsens mand, Claus Damgaard Nielsen, gjorde det værk færdigt, som Raggen Nielsen ikke fik fuldendt før sin død i 2007.
Godt 100 mennesker overværede øjeblikket, da formanden for Reersø Beboerforening, Inga Augustsen, afslørede skulpturen - øens nye kunstværk - der er støbt i bronze.
- Den er smuk, og jeg blev helt rørt, da jeg så den, fortæller Inga Augustsen.
Selv er Claus Damgaard Nielsen meget tilfreds med placeringen af skulpturen, og han glædede sig over den opbakning, der har været igennem hele den lange proces med at få den færdiggjort og få placeret skulpturen, som faktisk har været færdig i et års tid, men først skulle alle de formelle tilladelser på plads, inden skulpturen også kunne komme det. Oprindeligt skulle den have stået ved kirken, men på grund af en tinglyst bestemmelse om frit udsyn fra kirken mod Vejlen, kunne det ikke lade sig gøre.


Det bedste minde for en stor kunstner
- Nu opstilles og afsløres skulpturen her ved Reersøhuset med udsigt til det modsatte hjørne, hvor Thorkild Gravlund i 1916 fik rejst en mindesten for 500 året for dronning Margrete den 1.s død. Det er nu heller ikke så dårligt, sagde tidligere Gørlev-borgmester Jørgen Arnam-Olsen i sin tale.
 - Der er god grund til at takke Claus for, at han ihærdigt arbejdede videre med projektet. Det ville have glædet Raggen og det vil være det bedste minde, der kan sættes om en stor kunstner, der desværre døde alt for tidligt.
- Nu vil Raggens skulptur føje sig til den række af attraktioner, der findes her på det dejlige Reersø, og den vil være en del af den spændende historie om dronning Margrete den 1. og hendes betydning for Reersø gennem generationer, sagde Jørgen Arnam-Olsen.
Bronzefiguren forestiller Margrete den 1., der ifølge historien sætter sin fod i land på Reersø efter en stranding vest for øen for over 600 år siden. Den lange kjole har stor vidde og stoffet er af grov struktur. Noget af dronningens hår har løsnet sig fra den opsatte frisure under turen i vandet. Hun strækker foden frem og berører let en strandsten på Reersøs kyst.
jn nordvest.dk

Afsløring af dronninge-skulptur

Reersø. Skulpturafsløring. Skulptur af
Raggen Nielsen - Margrethe den 1. -afsløres.
Foto: Peter Andersen.


Ovenstående artiklen fra
07. september 2009 er lånt fra Sjællandske Nyheder


Besøg Reersø Hjemmeside: http://www.reersoe.dk