Kitface
Back
Menu
    REERSØ LOGO REERSØ LOGO REERSØ LOGO

Deutch    English    French    Japanese

Reersø-hymnen   Haleløse katte   Naturoplevelser   Kunsthåndværk   IT-klub   Ministerhilsener 
  Mozambique flag      Nyt fra Reersø-lægen
Hans O. Kristiansen i det katastrofehærgede Mozambique


Links:
Dansk Røde Kors nyheder
Mozambique - et portræt CNN Africa
Yahoo Africa

NYE FOTOS FRA KATASTROFEN

Voldsomme oversvømmelser
Yahoo Nyheder Søndag 4. marts 2001, 4.00
Mere end 100 mennesker frygtes omkommet som følge af de voldsomme oversvømmelser i Mozambique, der nogle steder har ført til, at vandstanden er steget til 7½ meter over det normale. Et sted blev seks mennesker dræbt af krokodiller, da de ville flygte over en flod. 479.000 mennesker er truet af ovesvømmelser i Mozambique.

Mozambique er igen ramt af oversvømmelser
DR Online Nyheder: 26. februar 2001 04:00 100.000 mennesker er truet af oversvømmelser i Mozambique, efter at endnu en flod er gået over sine bredder, og der er sluppet vand ud fra reservoiret Cabora Bassa.
80.000 mennesker er blevet evakueret fra farezonen omkring byerne Marromeu og Luabo.
400.000 mennesker er berørt af oversvømmelser. 41 er omkommet, og 77.000 er gjort hjemløse.
Mozambique kæmper i forvejen med skaderne fra oversvømmelserne sidste år, der kostede 700 mennesker livet og gjorde en halv million hjemløse.


Dansk Røde Kors fredag 10. marts.
Mens myndighederne frygter at finde flere lig i mudderet i Mozambique, når vandet trækker sig tilbage, leder mange mennesker desperat efter deres venner og slægtninge. "Mange familier flygtede i panik fra vandmasserne og blev væk fra hinanden. Nu ved de ikke, hvor deres kære er henne, eller om de overhovedet er i live. Under redningsarbejdet har vi også set, at mennesker har prioriteret, at kvinder og børn skulle reddes først. Mange ved ikke, hvad der er sket med familien, der blev tilbage. Det er alle disse løse ender Internationalt Røde Kors skal hjælpe med at samle," siger generalsekretær i Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen, der er kommet tilbage fra Mozambique i dag.


5. marts 2001
Reersø Online holder kontakt med læge Hans O. Kristiansen, Strandvejen, Reersø, som for tiden er udstationeret for DANIDA, som bistandsrådgiver i Mozambique. 

(Denne side er under opdatering)


 


E-mail 2/3-2000:
Hej Erling og dem som jeg kender!
Det går meget godt her i Tete. Der har været ret travlt og jeg har ikke haft overskud til at kommunikere ret meget.
Her i Tete er der ingen problemer endnu, men der er udsigt til problemer idet det stadig regner i Zambia og Zimbabwe (flere tusinde kilometer væk). Denne regn skal via Zambezi floden ud til det Indiske Ocean og det er via to store dæmninger : Kariba og Cahora Bassa hvoraf den sidste ligger 80 km fra Tete.
Myndighederne har udtrykt bekymring om hvorvidt dæmningerne kan holde og regner derfor med at aabne sluserne helt og derefter ved vi ikke hvad sker…. Men nede sydpå i Gaza og Maputo området er både N'komati og Limpopofloden gået Langt over bredderne og flere er druknet og endnu flere har mistet huse. Der tales om 300.000 hjemløse.
Landet er skåret over på tværs mindst 5-6 steder og der er kun sparsom telekommunikation mellem landsdelene... Der er stadig mange som hænger i træerne og paa hustagene i den brændende sol. Mange er gået til og flere vil komme efter. Kvæg i titusindetal er gået til… Der er store mad og braendstofforsyningsproblemer.
Det er frygtelig med at de fattige skal blive ved med at blive ramt...
Det græder i mit hjerte for alle dem og alt det jeg kender i Xai-Xai.

Kjærlixte hilsner
Hans,
Danida Saude, CP 427 Tete. Mozambique, Africa.
danida.dpstete@teledata.mz Tlf. 00258 52 22454.Mocambique Mozambique map kort1/3-2000
Nyt fra Hans Kristiansen i Mozambique
Omkring 1 millioner mennesker er nu berørt af oversvømmelserne i Mozambique. En af dem er læge Hans O. Kristiansen, Reersø, som er udstationeret som bistandsrådgiver for DANIDA i Mozambique. I følge Radioavisen befinder hans kone og barn sig i byen Xai-Xai, som er totalt isoleret, og næsten totalt oversvømmet. Enorme vandmasser strømmer gennem byens gader og tager alt med på sin vej: Biler, busser, møbler, hustage og kvæg. Hans Kristiansen siger til DR Radioavisen 1. marts kl. 17:00: "Der er ikke nogen el-forsyning og der er kun en gang imellem telefonlinier. Pengeøkonomien er brudt sammen fordi bankerne har ingen likviditet. Der er ingen brændstofforsyning. Det der er værst i Xai-Xai lige nu er, at det lugter forfærdeligt fra kloakker, og rådnende dyr i vandet Derfor er der overhængende farer for udbrud af voldsomme epidemier. Min familie i Xai-Xai har endnu lidt vand- og madreserver, men befolkningen er fuldstændig prisgivet". Hans Kristiansen arbejder til daglig i det 1400 km nordligere beliggende Tete, og står i øjeblikket i forbindelse med sin familie i Xai-Xai per mobiltelefon, så længe der er endnu er strøm på batterierne. Der er endnu ikke nået nogen hjælp frem til Xai-Xai.
Danmark bevilgede i dag 20 millioner til hjælp i Mozambique.

Reersø Online
www.reersoe.dk


 
 
 Tilbage til Reersø's hjemmeside :

Miniportræt af Erling Nielsen  © COPYRIGHT 1999 ERLING NIELSEN DK-4281 REERSØ DENMARK.
WEB-DESIGN BY ERLING NIELSEN
online@reersoe.dk